Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het regent weer veel eikels en beukennootjes

  •    •  
19-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2304 keer bekeken
  •  
eikels_ansbissel

Eikels

© Fotograaf ansbissels

Na een jaar met weinig eikels en beukennootjes zullen er dit jaar naar schatting weer bovengemiddeld veel eikels en beukennootjes van de bomen op de Veluwe vallen. Zo’n 4,4 miljoen kilo eikels en 1,3 miljoen kilo beukennootjes. Het is al weer het tiende jaar dat beuken vruchten produceren. Goed nieuws veel diersoorten. Er lijkt zoveel dat ze tot het voorjaar een bron van krachtvoer hebben.

Beter mastjaar

Het regent momenteel eikels in heel het land. En op veel plaatsen ‘regent’ het hard omdat er dit jaar heel veel eikels aan de bomen hangen. Sommige eikenbomen hangen zo vol dat de takken naar beneden beginnen door te buigen. Het gewicht van de eikels in combinatie met door de droogte verzwakte takken heeft op diverse plaatsen tot afbrekende takken geleidt. De droogte heeft ook een drukkend effect gehad op de eikelopbrengst. Het remde de groei van eikels en leidde tot een verhoogde afstoot van kleine groene eikeltjes en tot niet uitgroeiende steeltjes met kleine eikeltjes die bruin verkleuren en afvallen (noodval). Maar de meeste eikels zijn gewoon goed gegroeid en de afrijping lijkt net zoals in de extreem warme en droge zomer 2018 juist vlotter te verlopen. De eerste rijpe eikels vielen een maand vroeger dan normaal uit hun hoedjes.

Tiende jaar op rij

Ook de beuken produceren dit jaar weer beukennootjes. Het geschatte gewicht van 1,3 miljoen kilo op de Veluwe is ruim drie keer zo veel als vorig jaar. Het is heel bijzonder dat het al weer het tiende jaar op rij is dat er beukenootjes vallen. Normaal werden één of twee jaar met beukennootjes gevolgd door één of twee jaar zonder beukennootjes. De droogte lijkt net als bij de eik een beperkt effect gehad te hebben op de vruchtvorming van de beuk. In het zeer droge 2018 zaten de meeste bolstertjes van de beuk vol. Ook dit jaar zitten in de meeste bolstertjes twee nootjes met wit vruchtvlees.De Amerikaanse eik is uitgekomen op een plaatselijke mast. De Amerikaanse eik heeft het voorjaar massaal gebloeid wat in lijn was met de inlandse eik en de beuk. Voor 2023 kan daarom een volmast worden verwacht omdat de eikels pas het jaar na de bloei rijpen.

Overdadige voedselsituatie

Gecombineerd voor de drie loofboomsoorten karakteriseren we 2022 als een jaar met een bovengemiddelde mast. De inlandse eik is de bepalende soort met de beuk als een goede tweede en de Amerikaanse eik als hekkensluiter. De hoeveelheid mast en de afname van het aantal zwijnen afgelopen jaar door een record afschot gaat er voor zorgen dat vanaf nu de zwijnen na een jaar van kommer en kwel weer in een overdadige voedselsituatie terecht komen. Naast de zwijnen zullen heel veel andere diersoorten profiteren zoals reeën, edelherten, muizen, Vlaamse Gaaien, vinken, houtduiven, eenden, eekhoorns etc. En indirect profiteren straks weer allerlei diersoorten van een voorjaar met veel biggen, muizen etc. Bijzonder hoe de overdaad aan zaad bron is voor de voedselpiramide.

Tekst: Gerrit Jan Spek, Fauna Beheer Eenheid Gelderland en Arnold van Vliet, Wageningen University
Bron: Nature Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.