Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het recht van de sterkste

  •  
04-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4mrt.jpg
Darwins evolutietheorie werd op school vaak uitgelegd als het recht van de sterkste. De sterksten zouden uiteindelijk overleven. Zelf formuleer ik het liever als het recht van de innovatiefste. Degene van de soort die het slimst omgaat met de natuurlijke omgeving, zal uiteindelijk overleven. In deze tijden van kredietcrisis zullen we dat vast ook wel weer zien.
Maar hoe kwam ik nu op het recht van de sterkste? Op een middag zat ik een blauw-voet jan-van-gent te fotograferen, toen ik ineens van de zijkant langzaam een grote mannelijke zeeleguaan zag aankomen, richting jan-van-gent. Hij had al zeker een halfuur op zo’n 6 meter afstand gezeten op een andere rots, maar ineens kwam hij dichterbij. De jan-van-gent begon een beetje nerveus te bewegen. De leguaan bleef op 50 cm afstand zitten en vertoonde zijn bekende territoriumgedrag, namelijk hoofd ja-knikkend op en neer schudden (head bangen). De jan-van-gent maakte zich snel uit de voeten en onmiddellijk nam de leguaan de mooie plek aan het water in. Dat was echt een kwestie van secondes. Blijkbaar domineren leguanen jan-van-genten en hebben zij als de sterksten recht op de mooiste plek. Ik ben benieuwd tot welke mutatie in jan-van-genten dit zal gaan leiden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor