Vrijwilligers van stichting Floron gebruiken sinds jaar en dag zgn. afstreeplijsten, om planten die zij in een kilometerhok aantreffen af te vinken. Volgens Het nieuwe strepen moet het hok ook nog eens door een tweede vrijwilliger bekeken worden. Levert dit meer op?
Het nieuwe strepen is een moderne versie van het ouderwetse strepen van kilometerhokken, zoals dat sinds 1900(!) al in Nederland plaatsvindt. Bij het ouderwetse strepen is het de bedoeling zo veel mogelijk soorten in een km-hok te vinden, desnoods door 10 keer per jaar in hetzelfde km-hok rond te lopen en de soorten aan te strepen op een streeplijst. Maar zelfs bij een dergelijk intensieve inventarisatie is het mogelijk om soorten over het hoofd te zien.
Eigenlijk weet je dus niet of je een soort niet gevonden hebt of dat ie (werkelijk) afwezig is. Dat proberen we in het nieuwe strepen te ondervangen door verschillende mensen te vragen in een jaar hetzelfde km-hok te bezoeken. We krijgen dan op basis van de verschillen in de gevonden soorten een beeld hoe gemakkelijk een soort gemist kan worden.