Het nieuwe Slochteren
• 22-02-2013
• leestijd 1 minuten
Vanaf donderdag draait de film Promised Land in de Nederlandse bioscoop, over de morele dilemma’s rond schaliegas. De VS haalt nu al zo’n 20% van zijn gas uit schalie. En ook Nederland doet al jaren onderzoek. Volgens de voorstanders zit er genoeg in de bodem om Nederland decennialang van gas te voorzien. Belangrijk, want de beroemde bel van Slochteren raakt op. Volgens tegenstanders zijn er nogal wat risico’s aan verbonden aan de boringen en is schaliegas schadelijk voor het milieu. We zetten de plussen en minnen, naast elkaar, met de Utrechtse energiehoogleraar Wim Turkenburg.
De schaliegas-discussie is opgelaaid na de aardbevingen van de laatste weken in Groningen. De schokken zijn veroorzaakt door de aardgaswinning van de NAM. Het gaat nu om ongeveer 50 bevingen per jaar.
Wat is het eigenlijk, schaliegas?
Het gaat om moeilijk winbaar gas verstopt in leisteenlagen diep (kilometers) onder de grond. Het wordt naar boven gehaald door de steenlagen te kraken. Dat gebeurt met water en zand, zodat de scheuren openblijven en het gas vrij-komt (frackring). Ook worden in sommige gevallen chemicaliën gebruikt. Die moeten ervoor zorgen dat leidingen en ander materiaal niet gaan roesten. Bij deze methode van winning wordt enorm veel water gebruikt. Ook blijkt uit Amerikaans onderzoek dat drinkwater in de buurt van de boorputten hoge concentraties aan methaan bevatten.