Vliegenzwam
© Natureluur
Het is herfst en dus poppen paddenstoelen uit de grond. Vliegenzwammen, eekhoorntjesbrood en elfenbankjes zijn allemaal in het bos te vinden. Maar ook onder deze paddenstoelen, gaat een mysterieuze wereld schuil…
Kastanjes liggen op de grond, blaadjes verkleuren en het is echt herfstweer. Veel mensen denken bij de herfst ook aan paddenstoelen. Dat is niet heel gek: de omstandigheden zijn dan ideaal.
Een paddenstoel besluit niet zomaar om te gaan groeien. Het is onderdeel van een schimmel die er het hele jaar is, maar zich ontwikkelt tot een paddenstoel wanneer de grond warm en vochtig is. Vooral in de herfst is dat het geval, dan is er een piek te zien in de hoeveelheid paddenstoelen, maar de rest van het jaar kun je ze ook tegenkomen.
Hoe groeien paddenstoelen? Hoe kunnen paddenstoelen en bomen met elkaar communiceren onder de grond? Quincy Holzapfel, masterstudent die onderzoek doet naar de biodiversiteit van Nederlandse paddenstoelen en Carolien Reindertsen, organisator van paddenstoelexcursies, vertellen alles over paddenstoelen in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is een nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Mycorrhiza is een moeilijk woord voor schimmels die een relatie aangaan met wortels van planten. Paddenstoelen en bomen kunnen zo bijvoorbeeld voedingsstoffen uitwisselen, waardoor ze een stuk minder kwetsbaar zijn en beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld ziektes.
Ook
kunnen ze informatie aan elkaar doorgeven. Quincy: “Als een boom aangevreten
wordt of bijvoorbeeld last heeft van een plaag, dan produceert de boom een
stofje om andere bomen te waarschuwen. Via alle schimmels onder de grond komt
dat stofje bij andere bomen aan. Ik noem het ook wel het Wood Wide Web.”
Deze aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren wordt opgenomen bij Tuinderij Amelishof, op het landgoed Amelisweerd in Utrecht. Niet ver daarvandaan is de Oranje Oesterzwam voor het eerst gevonden, de paddenstoel van het jaar 2021. De paddenstoel met de oranje hoed blijft zeldzaam, maar wordt steeds vaker gevonden. Volgens Quincy is Amelisweerd sowieso een goede plek voor paddenstoelen: “Het is een oud kleibos en daar houden paddenstoelen van.”
Quincy Holzapfel, masterstudent die onderzoek doet naar de biodiversiteit van Nederlandse paddenstoelen en Carolien Reindertsen, organisator van paddenstoelexcursies, vertellen alles over paddenstoelen in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.