In het recreatiegebied de Kempervennen in Brabant zwemt een reuze meerval. Ze heeft de bijnaam Big Mama gekregen van de duikers die haar regelmatig zien. Met haar 2,5 meter lengte is ze echt een bijzonderheid aan het worden. Maar Big Mama is niet alleen. Er zwemmen nog enkele meervallen rond van minimaal 1,5 meter.
Begin jaren tachtig wilde Jean Henkens, de huisbioloog van Centerparcs, de Kempervennen wat nieuwe variëteit geven. Hij besloot tot het uitzetten van de meerval. Destijds gezien als een vis die mooi was en niet te schuw op mensen reageerde. Hij zette er zes uit en die zitten er nog steeds. Deze meervallen zijn dus inmiddels zo’n 30 jaar oud, maar ze kunnen wel 80 jaar worden. Inmiddels hebben ze ook voor de nodige nazaten gezorgd, waarvan er ook aardig wat rondzwemmen. Maar of je het als jonge meerval overleeft is maar de vraag. Meervallen deinzen er niet voor terug om hun soortgenoten op te eten. En als er niet genoeg aanbod van vis is, dan vergrijpt een volwassen meerval zich ook met alle gemak aan een ronddobberende eend.
Evenwicht niet verstoord
Gelukkig is het evenwicht in de Kempervennen door de meervallen niet verstoord. Alle vissen die al jaren in de vennen zitten, zijn er nog steeds in ruime mate te vinden. Ook de eenden-populatie lijkt niet echt te lijden onder de vraatzuchtige meervallen. Het water van de Kempervennen wordt gevoed door een onderaardse waterlaag die bij het zand winnen in de vorige eeuw is aangeboord. Het zand werd destijds gewonnen om de rondweg van Eindhoven aan te leggen. De zandwinputten hebben een diepte van wel 15-20 meter. In de onderste koude waterlagen kan de meerval prima overwinteren.
Grootste zoetwatervis van Europa
Big Mama is hard op weg de grootste zoetwatervis van Europa te worden. Het enige exemplaar dat op dit moment nog groter is, leeft in de rivier de Po in Italie. Die is 2,78 meter maar een stuk ouder dan Big mama. Tot haar vijftigste zal Big Mama nog groeien en de verwachting is dan ook dat ze het Italiaanse record ruimschoots gaat verbreken.