Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het menu van de kluut: slijkgarnalen en zeeduizendpoten

  •    •  
28-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
823 keer bekeken
  •  

Een belangrijke broedvogel langs de Groninger Waddenkust is de kluut. Deze steltloper brengt hier haar jongen groot. Langs de kust leven namelijk allemaal diertjes die de kluut eet. Toch heeft de kluut het niet zo gemakkelijk. Gevaren liggen op de loer.

Gevaar van de vos

Al van oudsher broeden kluten op de kwelders, maar de laatste jaren hebben zij veel last van de vos. Die eet de eieren en de vogels op. Nu zijn er binnendijks een aantal plassen aangelegd met eilanden waar de vogels veilig kunnen broeden. Zo ook de Klutenplas. Maar er zijn ook andere factoren die het broedsucces bepalen, namelijk het voedselaanbod.

Voedselaanbod

Marien bioloog Nina Fieten van Altenburg & Wyemenga doet onderzoek naar het voedselaanbod voor de kluut op de Klutenplas en langs de Waddenkust. Hiervoor neemt ze monsters. Ze kijkt welke diertjes die de kluut eet hier voorkomen. Zo vind je op het wad slijkgarnaaltjes en zeeduizendpoten. Volwassen kluten vissen die met hun kromme snavel zo uit het water.

art kluut menu foto 2

Veelkleurige zeeduizendpoot

© Vroege Vogels TV

In de Klutenplas is het voedselaanbod weer anders. Omdat de plas achter de dijk ligt, is het water hier niet zout maar brak en zoet. Volwassen kluten eten graag de diertjes die in het zoute water voorkomen, maar de jonge kluutjes hebben een heel ander menu. Zij eten insecten die bij het water voorkomen. Zo pikken ze naar spinnen, kevers en muggenlarven. De conclusie: hoe diverser het aanbod, hoe beter.

Poepjes onderzoeken

Een ander deel van het onderzoek van Nina bestaat uit het onderzoeken van klutenpoep. Door de uitwerpselen grondig te analyseren, kom je er precies achter wat de kluten hebben gegeten. Via DNA-onderzoek kun je achterhalen dat wat de kluten eten, overeenkomt met het voedselaanbod. Dit onderzoek is nog in volle gang. 

Kijk zaterdag 29 oktober 2022 naar de gehele uitzending over de Groninger Waddenkust om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.