Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Land van Winterswijk: een parel uit het verleden

  •  
05-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2416 keer bekeken
  •  
Land van Winterswijk

Boerderij bij Woold

© Theo Spek

Landschapshistoricus Theo Spek weet altijd weer parels uit het verleden op te sporen die vandaag nog steeds zichtbaar zijn, zoals het Land van Winterswijk in de Achterhoek. Een cultuurlandschap dat er voor een groot deel nog uitziet zoals vroeger. Veel kleine boerderijen, omringd door heggen en bos. Maar ook grote bedrijven hebben inmiddels een plek gevonden. Wat betekent dat voor de toekomst? 

Biodiversiteit

De afgelopen decennia is de biodiversiteit op het Nederlandse platteland sterk afgenomen. Het aantal insecten en vlinders is met driekwart afgenomen, het aantal vogels met de helft. De landbouw speelt een sleutelrol in dit proces. Om die reden wordt door alle overheden de komende jaren volop ingezet op vergroening van de landbouw. De landbouwsector wil deze vergroening vooral door technologieverbetering en efficiency-vergroting bereiken. Natuurorganisaties daarentegen willen landbouwgebieden overnemen om er nieuwe natuurgebieden van te maken. 

Er is echter een derde – en veel kansrijkere – weg: het vergroenen van het agrarische landschap door het herstellen van groene en blauwe landschapselementen, zoals heggen, houtwallen en waterlopen. Recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft duidelijk gemaakt dat landschappelijke diversiteit de sleutelfactor is van het vergroten van biodiversiteit: in een gevarieerd landschap komen veel meer plant- en diersoorten voor dan in een monotoon grootschalig landschap. 

Landgoed bij Ratum

Vloeiakker bij Ratum

© Jeannette Parramore

Vergroening

Een van de landschappen in Nederland waar deze diversiteit vanouds heel groot is en waar momenteel boeren en landschapsorganisaties ook druk bezig zijn met de vergroening van landbouw en landschap is het Land van Winterswijk. Dit gebied behoort tot de meest fraaie en karakteristieke landschappen van Oost-Nederland, met een heel bijzondere geologie (golvend reliëf; miljoenen jaren oude steengroeven), een gaaf bewaard gebleven middeleeuws hoevenlandschap, gave beken met zeer rijke beekdalbegeleidende bossen (Bekendelle, Buskersbos), een kleinschalig boerenlandschap grote dichtheid aan houtwallen, singels, watermolens en ook een bijzondere categorie van herenboerderijen: de scholte.

Meer over:

vroege vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

maria1951
maria19515 aug. 2022 - 18:19

Heel leuk

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.