Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het kabaal van een bedreigde diersoort

  •  
22-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
De boomkikker is een van de sterkst bedreigde amfibieën van Nederland. Maar op de plekken wáár hij voorkomt, is hij ook luidkeels aanwezig.
Boomkikkers heten dan wel boomkikkers, ze zitten overdag eigenlijk altijd in een braamstruik, waar ze bij mooi weer zonnen op een blaadje. Dan hoor je ze niet en zijn ze moeilijk te vinden: hun grasgroene kleur valt snel weg tegen het loof en bovendien worden boomkikkers slechts hooguit vijf centimeter groot. De kikker leeft op open, zonbeschenen plekken in dicht begroeide en vrij vochtige gebieden. Zoals het een kikker betaamt wil hij wel water in de buurt.
Zes weken per jaar, in de paartijd (half april-begin juni), verhuizen de mannelijke boomkikkers namelijk naar dat water. Daar roepen ze om indruk te maken op de vrouwtjes. Ze beginnen hier pas een kwartier na zonsondergang mee en rond een uur of één zijn ze plotseling ook weer stil. Boomkikkers roepen niet ‘kwaak’ zoals andere kikkers, maar een kort ‘kek’, dat in series herhaald wordt tot wel negentig roepjes in een minuut. De mannetjes die in een gebied aanwezig zijn, roepen bovendien allemaal dwars door elkaar heen, waardoor het geluid kan aanzwellen tot een tropisch aandoend, oorverdovend kikkerconcert.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor