Meer dan andere jaren kwamen er meldingen binnen bij huisartsen van mensen die last hadden van de brandharen van de eikenprocessierups. Jeuk, bulten en soms allergische reacties werden driemaal zo vaak gemeld als andere jaren. Misschien is er nu een antwoord om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Een proef waarbij natuurlijke vijanden van de rups ingezet worden om hem te bestrijden is voor het tweede jaar op rij succesvol. Op de proeflocatie met deze natuurlijke vijanden zijn 80% minder nesten gevonden dan op de controlelocatie. Bijna 90% van de nesten werd aangevreten, dit was maar 3% op de controlelocatie. Dit meldt Wageningen University & Research. Arnold van Vliet vertelt erover in de uitzending van Vroege Vogels.
Proef
Het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ werd in 2018 gestart onder leiding van Boermarke Wapserveen, een lokale overkoepelende organisatie voor de agrarische sector. Op een proeflocatie in de gemeente Westerveld werden de leefomstandigheden gestimuleerd van natuurlijke vijanden van de rups. Op een controlelocatie werd helemaal niets gedaan. Op alle locaties werden 64 eikenbomen gevolgd die in dezelfde conditie verkeren.
Vijanden
Door het aanplanten van verschillende planten zijn soorten zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen aangetrokken. Ook zijn er nestkasten opgehangen om vogels zoals pimpelmezen, mussen en koolmezen te lokken. Maar ook grootoorvleermuizen werden aangetrokken. Al deze soorten doen zich te goed aan de eikenprocessierups.
Dit zorgde ervoor dat 90% van de eikenprocessierupsnesten werden aangevreten. Ook werden er 80% minder nesten gevonden dan op de controlelocatie.