Het natuurgebied Hoge Broek bij Raalte staat voor het eerst sinds jaren in bloei. Dankzij de inspanningen van vrijwilligers staat dit voormalige beekdal weer vol met bloeiende planten.
Afgegraven
Het Hoge Broek was vroeger een beekdal met waterstroompjes en schrale graslanden. Later werd het een landbouwgebied en door ontwatering en bemesting verdwenen vrijwel alle oorspronkelijke plantensoorten. Boswachter Daan Vreugdenhil: “Die bijzondere planten wilden we graag terug. Daarom heeft Natuurmonumenten het gebied weer ingericht als natuurgebied. Delen ervan zijn afgegraven, waardoor de bodem schraler is en het kwelwater naar boven komt. De ideale omstandigheden voor deze beekdalsoorten.”
Nagebootste beek
Maar dat was niet voldoende om het gebied weer in bloei te krijgen. “Voor het ontkiemen van planten zijn zaden nodig. De soorten van een beekdal verspreiden hun zaden vooral via water. Dat gebeurde vroeger door het overstromen van de beek, maar die is er niet meer,” legt Vreugdenhil uit, “daarom hebben onze vrijwilligers de beek nagebootst. Ze hebben maaisel uit een gebied in de buurt uitgestrooid over het Hoge Broek. Met een geweldig resultaat!" Hierdoor staat het Hoge Broek nu weer vol met bijzondere beekdalplanten als de gele ratelaar, stijve ogentroost en blauwe knoop.