Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het dilemma rond het wild zwijn

  •  
24-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1029 keer bekeken
  •  
zwijn_met_biggen-TonvanM.jpg

© Fotograaf: TonvanM

Op de Veluwe vind je wel eens de sporen van dit dier. Het wild zwijn is een specialist in het graven naar voedsel. Mensen met een tuin die grenst aan het leefgebied van dit dier, zijn er alleen niet altijd van onder de indruk... 

Wild zwijn in Nederland

Het wild zwijn is inheems in Nederland, maar hij mag zeker niet in overal leven. Thuis voelen doet het wild zwijn zich wel. Er is genoeg beschutting waar hij kan schuilen en er is voedsel genoeg. In Nederland heeft het zwijn enkele leefgebieden aangewezen gekregen, zoals de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg. Voor overige gebieden geldt een provinciaal 'nulstandbeleid' wat betekent dat er formeel geen enkel wild zwijn mag leven. 
Wilde zwijn

© GertPaassen

Kraamkamer

Tijdens de voortplantingstijd in februari, maart en april maakt een vrouwtje een zogenoemde kraamkamer. Dit is een kuil van enkele tientallen decimeters diep waar verschillende soorten plantenmateriaal zoals gras, loof en mos in wordt gesleept. Daarna dekt het wilde zwijn dit ‘nest’ af door twijgen van een den of spar met speeksel aan elkaar te lijmen.

Agressieve zeugen

Een vrouwtjeszwijn kan erg agressief zijn wanneer ze jongen heeft. Ze staat geen mannetjes toe om in de buurt te komen, want deze zijn nog wel eens tot kannibalisme geneigd. Andere vijanden, zoals de mens, die in de buurt van haar biggen komen, lopen de kans om omver gelopen te worden door een beschermende moeder.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

wild zwijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.