Het Bultrugraadsel
• 20-11-2015
• leestijd 1 minuten
© Bultrug in het Marsdiep
In duizend jaar werd er nooit een bultrug gezien in het Nederlandse deel van de Noordzee. Tot 7 oktober 2003: de eerste bultrug ooit spoelt dood aan op de Maasvlakte. Sindsdien worden deze bijzondere walvissen met regelmaat zwemmend of strandend gezien. Ook voor walvisexpert Kees Camphuysen blijft het raadselachtig.
Zeker bij de stranding van bultrug Johanna op Razende Bol (bij Texel) was dit zeezoogdier groot nieuws. Om in de woorden van Midas Dekkers te spreken "als zo'n enorm dier overlijdt, dan gaat er zovéél tegelijk dood". Een volwassen bultrug kan 12 tot 16 meter lang worden. Het dier weegt dan zo'n 25 ton.
De foto is van Kees Camphuysen, gemaakt vanaf een vissersbootje in het Marsdiep voor de dijk bij Den Helder. Camphuysen kon vrij dichtbij het dier komen dat een paar dagen in de buurt bleef zwemmen.
Half november werd er weer eentje gezien, zowel bij IJmuiden als bij Rotterdam. Vroege Vogels praat met Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.
Bultrug op archieffoto. Fotograaf: valeora.