Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het blijft donker in Zuid-Kennemerland

  •  
12-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_110457.jpg
De zuidelijke buitenrand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland blijft ’s nachts donker. Deze week is een alternatief verlichtingssysteem langs de provinciale kustweg N200 in gebruik genomen dat lichtvervuiling voorkomt. Vooral vogels en zoogdieren hebben ’s nachts last van te veel licht.
 
Watervleermuis
Nederland is een van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld. Volgens het Platform Lichthinder groeit de hoeveelheid licht per jaar met vijf procent.
Verlichting verstoort het oriëntatievermogen en de biologische klok, trekt dieren aan en stoot andere dieren af. De watervleermuis jaagt bijvoorbeeld niet in gebieden met veel licht. Hij moet in Nederland steeds grotere afstanden afleggen om in een donker jachtgebied te komen.
 
Duingebied
Zuid-Kennemerland is het op een na grootste duingebied van Nederland. Het Nationale Park wordt beheerd door Natuurmonumenten en waterleverancier PWN. Het gebied staat aan de buitenranden onder grote druk van de verstedelijking. Naast toenemende geluidsoverlast en ruimtebeslag neemt ook de lichtvervuiling toe.
 
Energiezuinig
Het lichtsysteem van de provincie Noord Holland bestaat uit kleine lichtbundels laag bij de grond. Daardoor is er geen sprake van verstrooiing van licht. ‘Het systeem is verkeersveilig, bespaart tot ruim negentig procent aan energie en voorkomt lichtvervuiling’, zegt Paul Rutte, projectleider infra bij de provincie Noord-Holland en al jaren pleitbezorger van deze ’ LED-markeringen’. Eerder plaatste de Provincie Noord-Holland op een tiental andere locaties door zonne-energie aangedreven straatverlichting.
 
Koplopers
‘Daarmee hoort Noord-Holland wereldwijd bij de koplopers als het aankomt op het terugdringen van lichtvervuiling’, zegt Luc Berris, adjunct regiodirecteur Noord-Holland en Utrecht bij Natuurmonumenten. ’ Als natuurorganisatie zijn we daar erg blij mee. Maar Natuurmonumenten hangt de vlag pas echt uit als Noord-Holland ook de bestaande verlichtingssystemen aanpast.’
 
Compensatie
Paul Rutte zegt op zijn beurt dat Natuurmonumenten alternatieve verlichting iets hartstochtelijker mag omarmen. ‘Daar heeft hij gelijk in, zegt Berris. ‘Als wij onderhandelen over natuurcompensatie door de aanleg van woningen, wegen of industrie, zouden we bijvoorbeeld ook alternatieve verlichting als compensatiemaatregel kunnen inbrengen.’ 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor