Tegen de Duitse grens aan ligt het Bergherbos, een spectaculair heuvelachtig bos dat zijn naam dankt aan de negentien heuveltoppen in het gebied. In de voorlaatste ijstijd zijn deze heuvels ontstaan door een voortstuwende ijsmassa. Nu huizen er gladde slangen, hazelwormen en zandhagedissen. Aan de rand van het bos liggen goudgele akkers, een paradijs voor akkervogels en insecten. Vanaf de heuveltoppen heb je een weids uitzicht over de omgeving.
Eeuwenoud bos
Het gebied kent een rijke geschiedenis. Het bos is al honderden jaren oud. Al in 1472 werd dit gebied het Bergherbos genoemd. In de Middeleeuwen werd er ijzer gewonnen uit zogenaamde klapperstenen. Nog steeds zijn de kuilen waaruit de stenen werden uitgegraven in het landschap te zien.
Akkers voor de patrijs
Het gebied bestaat uit een gemengd bos waarin dassen en vier van de zeven Nederlandse reptielensoorten leven. Uniek aan het Bergherbos zijn de graanakkers die traditioneel in en rond het bos liggen en thuis zijn voor onder andere kwartels en patrijzen. Met die laatste soort gaat het slecht, maar daar wordt door boeren en jagers hard aan gewerkt.
Vroege Vogels ontdekt het Bergherbos, vrijdag 12 oktober om 19.35 uur op NPO 2.