Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De heuvels van het Bergherbos

9 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Bergherbos

© Uitzending Bergherbos

Tegen de Duitse grens aan ligt het Bergherbos, een spectaculair heuvelachtig bos dat zijn naam dankt aan de negentien heuveltoppen in het gebied. In de voorlaatste ijstijd zijn deze heuvels ontstaan door een voortstuwende ijsmassa. Nu huizen er gladde slangen, hazelwormen en zandhagedissen. Aan de rand van het bos liggen goudgele akkers, een paradijs voor akkervogels en insecten. Vanaf de heuveltoppen heb je een weids uitzicht over de omgeving.

Eeuwenoud bos

Het gebied kent een rijke geschiedenis. Het bos is al honderden jaren oud. Al in 1472 werd dit gebied het Bergherbos genoemd. In de Middeleeuwen werd er ijzer gewonnen uit zogenaamde klapperstenen. Nog steeds zijn de kuilen waaruit de stenen werden uitgegraven in het landschap te zien.

Akkers voor de patrijs

Het gebied bestaat uit een gemengd bos waarin dassen en vier van de zeven Nederlandse reptielensoorten leven. Uniek aan het Bergherbos zijn de graanakkers die traditioneel in en rond het bos liggen en thuis zijn voor onder andere kwartels en patrijzen. Met die laatste soort gaat het slecht, maar daar wordt door boeren en jagers hard aan gewerkt.
Vroege Vogels ontdekt het Bergherbos, vrijdag 12 oktober om 19.35 uur op NPO 2.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.