Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en Marco Borsato openen zaterdag 30 juni 2007 een groots publieksevenement op Schokland. Zij bijten het spits af van een wereldprogramma vol debatten, speeddates met ministers, muziek, preken, films, performances, theater en talkshows. Naast Marco Borsato hebben onder meer Ruud Lubbers, Van Dik Hout, Yasmine Allas, Joris Voorhoeve, Yvon Jaspers, Kader Abdolah, Jacobine Geel, Paul Rosenmöller, Martin Bril, het Poverty Requiem, Spinvis en Danny Malando hun medewerking toegezegd. Gerda Havertong, Pim Veth en Hakim verzorgen het kinderprogramma.
Op Schokland vraagt minister Koenders, samen met collega's uit het kabinet en de Nederlandse samenleving om te helpen de Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015 te halen. Op het voormalig eiland tekenen bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en particulieren het zogenaamde Akkoord van Schokland waarin ze concreet aangeven hoe ze zelf of met anderen één of meer Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij zullen brengen. Een groot deel van die akkoorden is het resultaat van consultaties tijdens de 100-dagen-dialoog van het kabinet waaraan - naast een aantal bewindspersonen - ongeveer 350 vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kerken, vakbonden en kennisinstellingen deelnamen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert het evenement. Het Akkoord van Schokland komt voort uit Project 2015, één van de tien kabinetsbrede projecten uit het coalitieakkoord. Minister Koenders voert namens het kabinet over dit project de regie. Op 30 juni zijn we halverwege de internationale belofte van 2000 toen 189 regeringsleiders afspraken vóór 2015 de armoede in de wereld te halveren. Ze legden acht meetbare (millennium ontwikkelings)doelen vast, zoals alle meisjes en jongens naar school, toegang tot schoon drinkwater en het verminderen van moeder- en kindersterfte. Elk jaar wordt de voortgang gemeten en internationaal gerapporteerd. Daaruit blijkt dat we achterlopen op schema. Het kabinet wil die achterstanden verkleinen en doet daarvoor een beroep op de samenleving.
De keuze voor Schokland is niet toevallig. Schokland staat symbool voor het overwinnen van de strijd tegen water, armoede en ziektes. Het voormalig eiland in de Zuiderzee maakt sinds de inpoldering in de Noordoostpolder (1942) deel uit van het vasteland en staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Schokland is in beheer van Het Flevo-landschap. Dankzij verschillende projecten wordt er een bijdrage geleverd aan de instandhouding van het Werelderfgoed Schokland, aan versterking van de natuur en de beleefbaarheid door het publiek. Zo is begin 2007 is het project "Redding Schokland" afgerond. Tijdens het evenement op 30 juni kunt u in de tent van Het Flevo-landschap diverse debatten volgen.
Het evenement op Schokland vindt plaats tussen 12 en 18:30 uur. Actuele informatie over het programma, het Akkoord van Schokland, wijze van aanmelden en de bereikbaarheid van Schokland op 30 juni, vindt u hier.