Herstel van een Nationaal Park
• 14-05-2014
• leestijd 2 minuten
Op Eerste Paasdag van dit jaar woedde een grote natuurbrand in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een gebied groter dan 500 voetbalvelden ging in vlammen op. Toch begon direct na de brand de natuur zich alweer te herstellen. Zo kwamen na minder dan een week de eerste groene sprietjes alweer boven de zwarte grond. De ondergrond was namelijk nog redelijk vochtig en dankzij de harde wind waaide het vuur met een vliegende vaart over het gebied, waardoor de schade aan de vegetatie beperkt bleef.
Menno neemt met boswachter Henk Ruseler een kijkje in het getroffen gebied en vraagt hem hoe de natuur zich inmiddels herstelt. Wat heeft de brand betekend voor de flora en fauna in het gebied? En biedt de brand misschien ook weer nieuwe kansen? Het Nationaal Park besteedt in een uniek fotoproject zelf ook extra aandacht aan het herstel van het aangetaste gebied. Zo worden er op vaste locaties wekelijks foto’s gemaakt voor een visueel overzicht met als thema ‘van geblakerd naar groen landschap’. Ook zijn er camera's geplaatst die de zich herstellende natuur nauwlettend in de gaten houden.
In Nederland krijgen we - gelukkig - zelden de kans nauwlettend te volgen hoe de natuur zich herstelt na een grote natuurramp. Daarom heeft Vroege Vogels de afgelopen weken de ontwikkeling van de geblakerde natuur in de gaten gehouden. Op 6 mei lieten we al zien hoe het park er toen bij lag, op 20 mei zie je bij Vroege Vogels de huidige stand van zaken!