Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Herstel van een Nationaal Park

14 mei 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Op Eerste Paasdag van dit jaar woedde een grote natuurbrand in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een gebied groter dan 500 voetbalvelden ging in vlammen op. Toch begon direct na de brand de natuur zich alweer te herstellen. Zo kwamen na minder dan een week de eerste groene sprietjes alweer boven de zwarte grond. De ondergrond was namelijk nog redelijk vochtig en dankzij de harde wind waaide het vuur met een vliegende vaart over het gebied, waardoor de schade aan de vegetatie beperkt bleef.
Menno neemt met boswachter Henk Ruseler een kijkje in het getroffen gebied en vraagt hem hoe de natuur zich inmiddels herstelt. Wat heeft de brand betekend voor de flora en fauna in het gebied? En biedt de brand misschien ook weer nieuwe kansen? Het Nationaal Park besteedt in een uniek fotoproject zelf ook extra aandacht aan het herstel van het aangetaste gebied. Zo worden er op vaste locaties wekelijks foto’s gemaakt voor een visueel overzicht met als thema ‘van geblakerd naar groen landschap’. Ook zijn er camera's geplaatst die de zich herstellende natuur nauwlettend in de gaten houden.
In Nederland krijgen we - gelukkig - zelden de kans nauwlettend te volgen hoe de natuur zich herstelt na een grote natuurramp. Daarom heeft Vroege Vogels de afgelopen weken de ontwikkeling van de geblakerde natuur in de gaten gehouden. Op 6 mei lieten we al zien hoe het park er toen bij lag, op 20 mei zie je bij Vroege Vogels de huidige stand van zaken!
Beschermers van het Park
Om de continuïteit van het Park te waarborgen - De Hoge Veluwe wordt nauwelijks gesubsidieerd - heeft het Park een groot aantal beschermers die het Park een warm hart toedragen. Om de gevolgen van de brand snel te boven te komen roept het Park het publiek op om haar financieel te steunen door Beschermer te worden .

Bekijk hier Hoge Veluwe herstelt zich, deel I

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.