Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herstel hoogveen hoopgevend

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hoogveen_02.jpg
Herstel van hoogveen blijkt op veel plaatsen mogelijk. Dit is de hoopgevende conclusie van beheerders, onderzoekers en beleidsmakers na een drukbezochte bijeenkomst in Nijmegen gisteren. De sleutel ligt voornamelijk in een stabiele waterhuishouding en een goede waterkwaliteit. Vooral deze laatste factor is met de huidige neerslag van stikstof nog wel een punt van zorg.
Grote bijeenkomst
Op de bijeenkomst gisteren op de Natuurplaza in Nijmegen waren ruim zestig mensen aanwezig die bij provincies, waterschappen, beheer- en onderzoeksorganisaties samenwerken aan hoogveenherstel. Zowel ervaring van beheerders, als resultaten van de uitgevoerde herstelmaatregelen en van twintig jaar onderzoek.
Meer witveen
De belangrijkste sleutel voor herstel van hoogveengroei blijkt een combinatie te zijn van een stabiele waterhuishouding en een goede waterkwaliteit: voedselarm en rijk aan CO2. Wat wel overal geldt is dat hergroei van veenmossen veel makkelijker op gang komt als er nog een laag minder sterk verteerd “witveen” over is. In veel gebieden is echter zoveel turf gewonnen dat alleen het sterker verteerde ‘zwartveen’ aan de oppervlakte ligt. Hier komt veengroei veel moeilijker op gang.
Meer gradiënten
Nu veengroei op veel plaatsen op gang is gekomen, wordt het perspectief verlegd naar de volgende stappen. Zo blijkt het herstel van de dierenwereld in hoogvenen nog achter te blijven. Veel bijzondere diersoorten, zoals de Hoogveenglanslibel zijn afhankelijk van gradiënten aan de randen van veengebieden. Veel historische plekken met mooie gradiënten zijn verdwenen en voor het opnieuw ontwikkelen moet creatief worden nagedacht over de plek waar deze gradiënten passen in het huidige landschap.
Te veel stikstof
Ook zijn effecten van stikstofdepositie aan de orde geweest. Vanwege de voedselarme omstandigheden zijn hoogvenen gevoelig voor extra stikstof. De ‘kritische depositie waarde’ (KDW) ligt dan ook beduidend lager dan wat er op dit moment nog uit de lucht komt vallen. Hoewel in de huidige situatie veenherstel wel degelijk mogelijk blijkt, is extra aandacht nodig voor het tegengaan van vergrassing en het op peil houden of verder verbeteren van de stabiele waterhuishouding en de waterkwaliteit.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor