Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hergebruik CO2 mogelijk op verantwoorde wijze

  •  
12-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_66.jpg
Het verwijderen van CO2 uit rookgassen is op een commerciële en verantwoorde wijze mogelijk. Deze CO2 kan vervolgens worden ingezet in bijvoorbeeld de tuinbouw, de voedingsmiddelenindustrie en op termijn als grondstof voor chemicaliën zoals plastics. Dit is de uitkomst van het project Connecting CO2 the next step, onderdeel van het Nederlandse programma Pieken in de Delta, waarin TNO samen met BOM, REWIN, Impuls Zeeland en 27 andere bedrijven en onderwijsinstellingen de afvang en de mogelijkheden voor hergebruik van CO2 heeft onderzocht.
Onderzoek
De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek dat heeft plaatsgevonden bij Ardagh Glass op Moerdijk en Zeeland Refinery in Vlissingen. De proeven hebben aangetoond dat het technisch mogelijk is om CO2 te verwijderen uit verschillende typen rookgas. Rookgassen zijn gassen die vrijkomen bij industriële verbrandingsprocessen en die kunnen sterk verschillen in mate van vervuiling. Het scheiden van CO2 uit sterk vervuilde gassen is complexer en kost meer energie dan van relatief schone gassen. Het slim inzetten van restwarmte als energiebron kan een significante kostenreductie opleveren. Op deze manier is het mogelijk om zuivere CO2 te produceren die kan worden gebruikt voor plantengroei of zelfs in frisdranken.
Reinigen
Piet Janmaat, directeur van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij, gaf aan dat alleen al op het nieuwe kassencomplex Nieuw Prinsenland in Dinteloord in 2016 jaarlijks meer dan 22.000 ton CO2 gebruikt gaat worden. Door het reinigen van het rookgas kan in deze behoefte worden voorzien.
Congres
Op het congres Zuiveren van CO2 in commercieel perspectief, 7 juni 2012, hebben de projectpartners en TNO de resultaten van het reinigingsproces voor rookgassen gepresenteerd. Tijdens het congres ondersteunden diverse  hoogleraren, vertegenwoordigers van de overheid en ondernemers het initiatief om te komen tot een pilot CO2-rookgasreiniger. Met de bouw van deze reiniger is € 10 miljoen gemoeid. De stap om een definitief businessplan te schrijven wordt binnenkort gezet.
Bron: TNO
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor