Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Henri Jansen: De korhoen, het probleemkipje van de Sallandse heuvelrug.

  •  
29-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
korhoen.jpg
Mijn voorjaar begint pas met een wandeling over de heuvelrug en ik de korhoenders hoor en zie baltsen. Toegevoegd nog even de wulp en veldleeuwerik die daar hoog boven ons nog even uitbundig laat horen dat ze er ook weer zijn. Hier mijn ultieme natuurbeleving.
Vanaf eind februari gaan ik meestal al naar de heuvelrug, omdat de korhoenders dan al met enige regelmaat de bolderplekken bezetten om even te laten zien, ik ben de mooiste. Men kwam vorig jaar tot een teleurstellend aantal van 14 hanen, bij de een volgende telling maar tot 13. Die veertiende haan is ook terug gevonden …… in de maag van een vos. Vossen worden op de heuvelrug gereguleerd, daar heb ik een tweeslachtig gevoel bij. Enerzijds zegt mijn gevoel dat je dat niet moet doen, vb. als een vos een kipje kaapt op een erf, jammer dan, Reinaert heeft daar geen schuld aan, het kipje werd niet door gaas beschermd. De vos op de heuvelrug is probleem, er worden duizenden euro’s geïnvesteerd in gebiedsaanpassing voor het korhoen en niet alleen het korhoen profiteert daar van,  ook de nachtzwaluw en zandhagedis, het korhoen profiteert er misschien wel het minst van? Daar zijn dus meer factoren van belang voor de instandhouding van de korhoender populatie.
Uitzetten? Het zou wat mij betreft een goeie aanvulling zijn op alle beheersmaatregelen zijn. Het zal de bestaande populatie wel degelijk versterken, degeneratie door inteelt zou ook wel eens ten grondslag kunnen liggen aan het langzaam maar zeker zwakker worden van de Sallandse populatie.
Op de Veluwe  worden pogingen ondernomen om het korhoen te herintroduceren, deze lijkengedoemd om te mislukken. Men schijnt bang te zijn voor vermenging van de populaties. Mijns inziens onterecht, de Europese populatie was tot 1950 nog een aaneen gesloten populatie, alleen in Nederland hadden we toen nog duizenden korhoenders en uitwisseling met de omliggende populaties is essentieel. De genetische verschillen tussen de vogels zou zijn naar mijn mening niet zo groot zijn dat er evolutioneer gezien, in 50 jaar een totaal nieuwe ondersoort, de Sallandse laagland soort is ontstaan. Natuurlijk hebben er wat aanpassingen plaats gevonden van populaties die ver uit elkaar liggen, maar dat mag geen beletsel zijn om ook op de heuvelrug vers bloed uit te zetten. Oh ja, die vos met die haan in zijn maag, dat had die dus beter niet kunnen doen, ik heb daar ik dan weer geen moeite mee dat vossen op de heuvelrug gereguleerd  worden dus. Het blijft wel tweeslachtig.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor