Vroege Vogels

Hemelsleutel, botanica in de lage landen

theme-icon
Natuur
  •    •  
30-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1778 keer bekeken
  •  
recensie-hemelsleutel-toont-botanische-pracht-en-de-liefde-voor-verzamelen

Het is een unieke verzameling van oude botanica boeken die de Zaandammer Ed Brinkkemper in zijn huis heeft staan. Boeken van onder andere Rembertus Dodonaeus, Corolus Clusius en Matthias Lobelius: Vlaamse plantkundigen uit de zestiende eeuw. 

De hemel ontsluiten 

In het boek Hemelsleutel (de titel verwijst naar een plant met de naam die beschrijft wat kijken naar bloemen en planten kan doen: de hemel ontsluiten), gaat wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen op bezoek bij Ed Brinkkempen. Samen met hem bestudeert ze zijn collectie. Naast de Vlaamse boeken bevat de Brinkkemper collectie ook Nederlandse plantenboeken van vóór 1956. In het bijzonder oude Nederlandse kruidboeken uit de zestiende en zeventiende eeuw, waarin planten zowel vanuit botanisch als medisch perspectief worden omschreven.

atalanta_op_hemelsleutel_-_Kars_Veling_01.jpg

Atalanta

© Kars Veling

Geschiedenis

Het boek vol prachtige platen beschrijft ook de geschiedenis van de plantkunde en het botanische boek. Zo begint Gemma haar botanische reis bij Aristoteles en eindigt ze bij Jac. P. Thijsse. In de ruim tweeduizend jaar die daartussen zitten, neemt ze je mee in de wijde wereld van de planten. Zo bespreekt ze de medicinale werking van sommige planten, zoals de taxus. Uit deze plant wordt een belangrijk medicijn tegen kanker gewonnen.

Zeldzame soorten

Ook is er in het boek aandacht voor soorten die langzaam verdwijnen uit Nederland. Zoals de roggelelie, een nu uiterst zeldzame akkerplant. Maar ten tijde van de korenlanden in Drenthe en Groningen, veelvoorkomend. Nu moeten we naar Oost-Europa om akkers met roggelelies te vinden.

roggelelie

Roggelelie

© tsarina

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar