Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heimans en Thijsseprijs voor stadssnorkelaar Aaf Verkade

  •  
05-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1232 keer bekeken
  •  
portret Aaf Verkade (c) Rob Buiter

De Heimans en Thijsse Stichting heeft met trots de prestigieuze Heimans en Thijsse Prijs toegekend aan Aaf Verkade, een uitzonderlijke persoon die zich heeft ingezet voor het wekken van belangstelling voor de natuur, natuurstudie en natuurbescherming in Leiden en daarbuiten. De prijs wordt op zaterdag 18 november uitgereikt tijdens het Heimans en Thijsse Symposium.

De jury van de stichting zegt: Aaf Verkade zet zich sinds 1999 op indrukwekkende wijze in voor het bevorderen van natuurbeleving en natuurstudie in de stad Leiden. Haar toewijding en bijzondere aanpak hebben een diepgaande impact gehad op zowel de lokale gemeenschap als de bredere natuurbeschermingsgemeenschap in Nederland. De laureaat heeft belangrijke en inspirerende activiteiten ontwikkeld en onderscheidt zich op verschillende vlakken. 

Grensverleggend en baanbrekend

Aaf Verkade heeft een nieuw perspectief geboden op stadswateren door intensieve snorkelonderzoeken uit te voeren. Ze ontdekt voortdurend nieuwe soorten en veranderingen aan de onderwateromgeving en heeft bijgedragen aan de bewustwording van de waarde van de blauwe stadsnatuur. 

Aaf Verkade is de enige stadssnorkelaar in Leiden, die met een onnavolgbaar enthousiasme en passie de onderwaterwereld van grachten, singel en vijvers onderzoekt. De onderwaterwereld is bij vrijwel iedereen onzichtbaar en onbekend maar zo dichtbij. Ze brengt deze boeiende verborgen wereld tot leven en deelt haar bevindingen op een inspirerende manier met het publiek. Zie bijvoorbeeld haar website Onder water in Leiden.

Aaf Verkade, nachtsnorkelend (c) Rob Buiter

Nieuwe doelgroepen en publiek

Ze betrekt en bereikt heel veel verschillende mensen. Jong en oud en uit alle lagen van de bevolking. Met haar watertheater bereikt ze museumbezoekers, haar zoutkistenroute door het visreservaat informeert wandelaars en toevallige voorbijgangers. Ze betrekt de mensen op een speelse en educatieve manier.

De Heimans en Thijsse Stichting erkent Aaf Verkade als een uitzonderlijk en inspirerend individu, dat net als Eli Heimans en Jac. P. Thijsse ruim honderd jaar geleden, de waardering voor de natuur en natuurstudie op een unieke manier bevordert. Haar werk is een voorbeeld van hoe één persoon een diepgaande verandering teweeg kan brengen en kan bijdragen aan een gezondere, natuurrijke en duurzamere samenleving.

Uitreiking tijdens Heimans en Thijsse Symposium

De uitreiking vindt plaats op zaterdagmiddag 18 november tijdens het jaarlijkse Heimans en Thijsse Symposium dat plaats vindt op de campus van Wageningen University & Research. De titel van het symposium is “Leidt meer kennis van de geschiedenis tot een succesvollere natuurbescherming?”.

Hierin gaat het over de vraag of natuurbeschermers wel voldoende historisch besef hebben en of een betere kennis van de eigen geschiedenis en de veranderingen in de natuur natuurbeschermers helpen om effectiever te opereren? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Het volledige programma en aanmelden kan via de website van de Heimans en Thijsse Stichting.

Over de Heimans en Thijsse Prijs

De Heimans en Thijsse Prijs, gesymboliseerd door een bronzen spreeuw, bestaat al vanaf 1955 en wordt uitgereikt als erkenning van het werk van personen, groepen van personen of organisaties die een bijdrage leveren aan de samenleving in de geest van Eli Heimans en Jac. P. Thijsse.

Zij verrichtten aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw baanbrekende activiteiten op het gebied van natuurbeleving, natuurstudie en natuurbescherming in Nederland, onder andere met de oprichting van Natuurmonumenten, het behoud van het Naardermeer, en de Verkade-albums. De Heimans en Thijsse Prijs bestaat uit een bronzen spreeuw. Zie het korte en uitgebreide overzicht van alle laureaten op de website.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.