Eind maart is een goede tijd om uit te kijken naar kikkers op voortplantingsplaatsen. De heikikker (Rana arvalis) is een kwetsbare Rode Lijst soort en een aandachtsoort in het Rijksnatuurbeleid.
In 2002-2003 is een inventarisatie uitgevoerd door Werkgroep Amfibieën en Reptielen Friesland. De verspreiding van de heikikker is in kaart gebracht waarbij onderscheid is gemaakt tussen 'kerngebied' (groot, met deelpopulaties) en 'lokale populatie' (klein, geïsoleerd). Men heeft 137 gebieden met veenvorming uitgekozen, en daar gericht gezocht, rond of in geschikt voortplantingswater. In de 23 poelen die in agrarische terreinen liggen, ontbreekt ieder spoor van de heikikker.
Vooruitzichten
Omdat de meeste van de actuele kikkerpopulaties in gebieden te vinden zijn waar natuurwaarden aandacht krijgen, zijn de vooruitzichten gunstig. Van de 28 kerngebieden in Friesland liggen er 25 in EHS (Ecologische Hoofd Structuur)-gebieden of 'erkende' verbindingszones. Daar komen dan nog toekomstige uitbreidingen van deze 'natuurwaardegebieden' bij, waarvan een aanzienlijk deel uit laagveenmoeras zal bestaan. De vele in recente tijd nieuw gegraven vennen, veenputjes en dergelijke neemt de heikikker snel in gebruik. Gewenst is verbetering van de aansluiting van de Friese populatie met Drentse en Overijsselse populaties via het Fochteloërveen. Dan kan een grote noordelijke populatie hét bolwerk van de heikikker in Nederland worden.