Heide vrijgemaakt voor nieuwe natuur
• 14-09-2007
• leestijd 1 minuten
De heide van het Deelerwoud (Gld) dreigt overwoekerd te raken door gras. Natuurmonumenten grijpt in. Een loonbedrijf plagt daarom namens Natuurmonumenten op vier locaties zo’n 2 hectare vergraste hei. De kale bodem kan alleen zo typische heideplanten en -dieren behouden. De heide verandert volgend jaar in een weelde van dop- en struikheide, bewoond door de zandhagedis, hazelworm en blauwvleugelsprinkhaan.
De heide groeit dicht met pijpenstrootje. Dit is een grassoort die het erg goed doet dankzij de stikstoffen die zitten in zure neerslag. Ooit zorgden grazers als edelherten en runderen voor een open heide. Helaas lusten deze dieren het taaie pijpenstrootje niet. Daarom zijn nu maatregelen van mensenhand nodig.
Het loonbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert voor Natuurmonumenten verwijderd de bovenste bodemlaag van de heide met een kraan. Deze werkwijze veroorzaakt zo weinig mogelijk schade aan de bodem. Met de heideplaggen kunnen boeren de structuur van hun bouwlanden verbeteren. Natuurmonumenten kan het werk laten uitvoeren dankzij een bijdrage van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.