In natuurgebied 'De Hout', gelegen tussen Swalmen en de Duitse grens, is Staatsbosbeheer begonnen met het weer openmaken van een heidegebied. Jonge berken en enkele eiken die de afgelopen jaren in het heideveld zijn opgegroeid worden de komende weken opgeruimd. Er kan daardoor meer zonlicht op de bodem vallen waardoor bijzondere plantensoorten weer beter kunnen groeien. Daar bovenop zorgt de zonnewarmte in het komende zomerseizoen voor een geschikte leefomgeving voor bijvoorbeeld vlinders, sprinkhanen en reptielen zoals de zandhagedis.
Staatsbosbeheer wil een zo groot mogelijke verscheidenheid van Nederlandse ecosystemen en landschappen in standhouden. Het heidelandschap is uniek in westelijk Europa. Onder invloed van de mensen is dit open landschap in vorige eeuwen ontstaan door houtkap en beweiding. Planten en dieren die van licht en warmte houden hebben er hun leefgebied gevonden en zijn er bovendien van afhankelijk geworden. Zeldzame reptielen zoals de zandhagedis en gladde slang leven in de directe omgeving van De Hout. Beide houden erg van warmte. De zandhagedis heeft ook droog open zand nodig om haar eieren in te begraven. Door de zonnewarmte ontwikkelen die zich verder, na circa 2 maanden komen de jonge hagedisjes tevoorschijn.
Om te voorkomen dat heidevelden dichtgroeien met bos is menselijk ingrijpen nodig. Zoals de mensen al eeuwen de heidevelden gebruikten door het kappen van hout en beweiden met vee, zo wordt het huidige beheer van Staatsbosbeheer ook uitgevoerd. De berken worden niet alleen gekapt, ook worden de wortels door een graafmachine uit de grond getrokken. Hiermee wordt voorkomen dat de stobben direct weer uitlopen, maar er ontstaan ook nieuwe zandige plekken.
U kunt de voortgang van de werkzaamheden zelf bekijken door het volgen van een wandelroute. Vanaf het bosgebied 'Groenewoud' (Pension Groenewoud, bereikbaar vanaf de Bosstraat in Swalmen) start deze groen gemarkeerde wandeling bij een informatiepaneel over het gebied. In circa 3 kilometer wordt u rondgeleid langs de snelstromende beek de Swalm, door een gevarieerd landschap van bossen graslanden en heide.