Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heggenmussen voeren koekoek, notenkraker en kleine vuurvlinder

  •    •  
20-10-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4381 keer bekeken
  •  

Een jonge koekoek die gevoerd wordt door heggenmussen, de notenkraker met een snavel en krop vol noten en een kleine vuurvlinder op zoek naar nectar. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending van Vroege Vogels TV. De winnaar is Johan van Bergen met het filmpje dat hij in zijn tuin maakte van heggenmussen die een jonge koekoek voeren. De koekoek legt haar eieren in het nest van andere vogels en zorgt ervoor dat het ei lijkt op dat van hen. Het jong wordt dan grootgebracht en gevoed door andere vogels. De koekoek hoeft zich dus zelf niets aan te trekken van de broedzorg. Dat geeft soms grappige taferelen zoals de volwassen heggenmussen die een vele malen grotere jonge koekoek voeren.

Rosse woelmuis is behendige klimmer

rose woelmuis

Rosse woelmuis

© AncoGBfoto

Advertentie
Dit is reclame van STER

"Niet alleen vogels eten vogelvoer. Deze rosse woelmuis vindt het ook lekker!", schrijft Henk Lammers bij zijn filmpje. Dat het bakje met het voer op hoogte hangt, is geen enkel probleem want het diertje kan goed klimmen en snel rennen.

Het dieet van de rosse woelmuis is voornamelijk plantaardig. Zo eten ze onder andere vruchten, bladeren, zachte zaden, kruiden, paddenstoelen en boomschors. Dat vullen ze aan met insecten, wormen en slakken. Het menu is afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar eten ze voornamelijk groene plantendelen, in de herfst en winter zaden en dierlijk voedsel enkel in de zomer.

Unieke beelden van de notenkraker

notenkraker

© Notenkraker, foto: karelbuitenkamp

De notenkraker is een erg zeldzame soort in Nederland. Het zijn voornamelijk wintergasten uit Scandinavië en Siberië, maar er zijn al enkele broedgevallen in Nederland vastgesteld. Renzo van den Akker maakte deze prachtige beelden van deze vogel in de Belgische Ardennen. Omdat de beelden zo uniek zijn, maken we een uitzondering voor buitenlands beeld uit ons buurland. "We hadden een mooi plekje tegen de bosrand gevonden waar de Notenkrakers over ons heen vlogen", schrijft Renzo.

Voor de winter leggen notenkrakers een voorraad noten en zaden aan die ze onder de grond of in een boomholte verstoppen. Ze verzamelen en vervoeren er zoveel mogelijk in hun krop en snavel. " Berg af richting de Hazelaars schoten ze volle vaart over ons heen. De terugweg, richting het bos ging wat minder snel. In de krop hebben ze tot wel 10 noten zitten en sommige zijn zo gulzig dat ze er ook nog een in de bek meenemen. Hierdoor zijn ze zo zwaar geworden dat sommige een paar tussenstops moeten nemen om weer even op kracht te komen. Wat een heerlijk schouwspel om mee te maken."

De roltong van vlinders

De kleine vuurvlinder heeft een kortere roltong dan sommige andere vlindersoorten. Elke soort heeft namelijk een lengte die is aangepast aan de diepte van bloemen waarvan ze voornamelijk eten. Normaal kiest deze vlinder bloemen uit met een minder diepe kelk, zoals tijm en akkerdistel. Maar nu moet de vlinder met de kop helemaal in de bloem van het ijzerhard duiken om bij de nectar te komen. Linda kaas maakte deze prachtige beelden in haar tuin.

In onderstaande filmpje is de lange roltong van de kolibrievlinder goed te zien. Deze soort kan hoeft niet neer te zitten om bij de nectar te komen, maar kan net als de kolibrie stilhangen boven een bloem.

Damherten vechten tijdens de bronst

Tijdens de bronsttijd vechten de mannelijke damherten voor hun bronstplek. De winnaar markeert het terrein door langs de bomen te schuren. Dan lokt hij met luid gebrul een vrouwtje om mee te paren. Hans Jochems kon dit gevecht prachtig vastleggen.

Ook bij de edelherten is er een heftige strijd tijdens de bronsttijd. Bekijk ook onderstaand filmpje van Miranda Brouwer gefilmd op de Veluwe.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

AndyP
AndyP
1 feb. 2025 - 5:13

Toch is innovatie de oplossing. dat heeft in het verleden voor veel reductie gezorgd. Zoals Volrin al duidelijk heeft gemaakt is dit de laatste descennia stil komen te staan. Ongeveer gelijk aan de tijd dat de boeren steeds meer te maken kregen met een onbetrouwbare overheid. Kun je nagaan wat de boeren nu hadden bereikt als de overheid wel betrouwbaar was geweest en de boeren niet als schietschijf had gebruikt. Het halveren van de veestapel werkt alleen maar als dit een mondiale afspraak wordt. Als Nederland dit uit eigen beweging doet dan worden de uistootproblemen niet opgelost, maar verplaatst en meestal naar landen c.q. gebieden waar men de uitstootproblemen niet serieus neemt waardoor uiteindelijk de uitstoot vergroot. Prediken voor halvering van de veestapel in Nederland is daarom nogal populistisch te noemen. De beste snelle oplossing is door boeren beter en betrouwbaarder te ondersteunen in hun innovatie en dit te combineren met strengere regelgeving mbt schaalvergroting. Bijvoorbeeld een maximum aan te geven aan het aantal dieren en er ook voor te zorgen dat de boeren daarmee kunnen overleven.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 feb. 2025 - 18:27

"Toch is innovatie de oplossing. dat heeft in het verleden voor veel reductie gezorgd." Innovatie ois niet DE oplossing. Het is een DEEL van de oplossing. Het is uiteraard, om meerdere redenen (ook technologische ontwikkelingen) iets dat je NIET moet LATEN.

"Zoals Volrin al duidelijk heeft gemaakt is dit de laatste decennia stil komen te staan. Ongeveer gelijk aan de tijd dat de boeren steeds meer te maken kregen met een onbetrouwbare overheid. Kun je nagaan wat de boeren nu hadden bereikt als de overheid wel betrouwbaar was geweest"

Wat te denken van de onbetrouwbare boeren onder de PAS-regeling en bij de mestfraude? Wat te denken van de al sinds lang verboden gewasbeschermingsmiddelen, die WEL in de bodem van meerdere provincies worden gevonden? Zelfs als de boer ertoe gedwongen wordt, kan die nog niet doen wat goed is. Eigen verantwoordelijkheid? (Ik besef dat dit generaliserend is; het gaat natuurlijk niet voor alle boeren op. Maar voor te veel wél).

" Het halveren van de veestapel werkt alleen maar als dit een mondiale afspraak wordt. "

In Nederland bevinden zich gemiddeld ruim honderd miljoen kippen, twaalf miljoen varkens en bijna vier miljoen runderen. En jij denkt écht dat het halveren hiervan geen effect zal hebben op onze natuur????????

Ben jij niet toevallig Huub53 "in disguise?"

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm
31 jan. 2025 - 16:43

De snelste, politiek acceptabele en goedkoopste manier om van het poepen van stikstof af te komen is de bevruchting van dieren voorkomen. Gooi de pil in het veevoer en na een half jaar is het resterende vee opgegeten of via het vlees geëxporteerd.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt31 jan. 2025 - 18:37

Dat zal dan iemand van buiten de sector moeten doen. Want zelf gaan ze dat niet doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2025 - 10:41

Het meeste vee wordt kunstmatig geïnsemineerd. Daar kunnen we gewoon mee ophouden

PVDB2
PVDB2
31 jan. 2025 - 14:22

Het is beter minder vlees en zuivel te consumeren.

Volgens de WUR scheelt 1 dag gemiddelde consumptie vlees en zuivel per persoon 5.2 kg CO2 equivalent aan uitstoot.

138 liter water. Alleen zuivel consumeren 3.6kg; 124 liter zoetwater. geen vlees of zuivel voor 1 dag: 2.4kg; 111 liter water.

+

Voor consumenten is de informatie die men tot zich neemt (of wil nemen) en waar deze verkrijgbaar is. Wie er belang bij heeft. Wetenschappelijke informatie is daarbij zeker niet altijd het eerste wat leest. Te saai, niet spraakmakend. Leugens, ophef, angst en haat werkt daarbij heel goed. Over mensen, dieren, voedsel. Wie verdient er aan.

Van influencers tot populistsche politici zoals Wilders, BBB en JA21. Voor financieel vermogenden, tegen werkenden.

Voor het oude, niet voor het nieuwe of realistische waar veranderingen impact kunnen hebben voor belanghebbenden.

Waar de lobby veel invloed heeft en verndering tegenhoud. Zeker als het op termijn goedkoper en schoner kan dan nu.

Gerygrr
Gerygrr
31 jan. 2025 - 10:45

Stalvloeren met glibberende koeien en luchtwasserijen….

Er verdienen mensen geld aan die machines en installaties.

omaoeverloos
omaoeverloos
31 jan. 2025 - 9:47

De spijker op de kop, innovaties zullen het stikstof probleem niet oplossen.

Hetzelfde geldt voor de CO2 reductie maar daar wil de massa niet aan dus zijn de batterijen, molentjes en zonnepanelen niet aan te slepen en trappen ze massaal in de "groene" en "duurzame" leugen van de industrie en de rechtse overheid.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt2 feb. 2025 - 15:47

Als er 1 soort regering is die niets heeft met CO2-reductie en met het oplossen van het stikstofprobleem, is het wel rechts. Kijk met deze constatering nog eens naar wat je zegt:

"........trappen ze massaal in de "groene" en "duurzame" leugen van de industrie en de rechtse overheid."

Inzicht
Inzicht
31 jan. 2025 - 7:22

Spoor 1: Intensieve veehouderij mbv elke denkbare technologische innovatie met belasting op emissie stikstofverbinding obv continue geaccrediteerde bemetering rondom bedrijf.

Spoor 2: Extensieve veehouderij genormeerd op min. opp/dier en natuurbeheer, optioneel recreatieve en/of zorg functies.

Bedrijven voor wie beide sporen niet haalbaar zijn, krijgen uitkoopsom, hoogte ntb.

Of sluit een ander compromis, maar doe eens alsof er volwassen mensen rondlopen in Den Haag en sluit een compromis!

2 Reacties
IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven31 jan. 2025 - 8:53

@inzicht: "Spoor 1: ..."??? -- is precies wat het artikel en het Wagenings onderzoek beschrijft als: niet geloofwaardig én vereist nog meer intensivering (=harde verslaving(!) aan intentensieve veehouderij). Mooi dan.

Inzicht
Inzicht31 jan. 2025 - 18:37

Hallo Ikhelpjeweleven,

Het onderzoek concludeert niet zozeer ongeloofwaardig als wel moeilijk praktisch realiseerbaar. Door bedrijven te verplichten hun emissies onafhankelijke te laten meten, zou het uitvoeringsprobleem bij henzelf worden neergelegd. Waarschijnlijk kunnen alleen kapitaalkrachtige bedrijven aan die opgave voldoen.

Zelf eet ik ook liever plantaardig of biologisch vlees, maar als de meeste mensen zich niet bekommeren om het welzijn van dieren dan moet dat maar zo zijn. Dat zou een compromis niet in de weg moeten staan.

CorineE
CorineE
30 jan. 2025 - 22:47

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-laten-wij-boeren-met-een-gebiedsgerichte-aanpak-de-landbouw-en-natuur-verbeteren~b0963c4c/

2 Reacties
Pagadder
Pagadder31 jan. 2025 - 17:04

Nul kans van slagen. Meer biologisch boeren, waarvoor steeds minder vraag is ( te duur)

Natuurinclusief, ook zo'n populaire term voor landbouw waar geen verdienmodel is.

Goedbedoelde initiatieven die het nooit gaan worden.

Zorgboerderij, kinderopvang of camping zijn geen van allen duurzame oplossingsrichtingen. Na 1 generatie is alles weer weg.

vdbemt
vdbemt31 jan. 2025 - 18:43

@Pagadder. Je zou er voor jezelf goed aan doen, voordat je hier iets gaat verkondigen, te controleren of dat wat je zo graag kwijt wilt wel klopt. Je mist nogal eens de boot. Zoals ook met deze bewering:

"Meer biologisch boeren, waarvoor steeds minder vraag is ( te duur)"

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/01/18/omzet-biologische-producten-stijgt-flink

Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
30 jan. 2025 - 20:34

Innovaties hebben wel geleid tot een aanzienlijke reductie van ammoniakuitstoot en diervriendelijker veehouderij.

Het lijkt me getuigen van ongefundeerd wetenschappelijk pessimisme om de rol van technologie in het oplossen van problemen bij voorbaat uit te sluiten.

12 Reacties
TheunT
TheunT31 jan. 2025 - 4:25

Dus ook ongefundeerd wetenschappelijk optimisme...

Volrin
Volrin31 jan. 2025 - 7:03

"Innovaties hebben wel geleid tot een aanzienlijke reductie van ammoniakuitstoot en diervriendelijker veehouderij."

---

Over welke periode? De afgelopen 10-20 jaar is de uitstoot nauwelijks afgenomen.

----

"Het lijkt me getuigen van ongefundeerd wetenschappelijk pessimisme om de rol van technologie in het oplossen van problemen bij voorbaat uit te sluiten. "

---

Als ik voor mezelf spreek: ik sluit het niet bij voorbaat uit. Ik ben alleen sceptisch over gouden bergen die belooft worden, gezien de geschiedenis van mooi klinkende innovaties die uiteindelijk regelmatig niet blijken te leveren, of als excuus gebruikt worden om meer uit te gaan stoten.

LaBou
LaBou 31 jan. 2025 - 7:47

Zodra akkermans begint over "diervriendelijker veehouderij" is mijn dag gemaakt. Dan kom je gewoon niet meer bij van het lachen. Wat een onzin.

IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven31 jan. 2025 - 8:56

"Innovaties hebben wel geleid tot een aanzienlijke reductie": Dat heet laaghangend fruit.

En dan nog: heb je een overzicht?

En dan nog: 'reductie' ... ten opzichte van de eerste enorme stijging. ("Ik ben gegaan van 10 naar 8 biertjes per dag!")

Den brink
Den brink31 jan. 2025 - 9:46

laBBBou, binnen de bbb wordt er volgens mij veel gelachen over diervriendelijkheid. Die hebben daar niks mis. Heb je misschien een leuke anekdote die binnen de aanhangers rondgaat?

vdbemt
vdbemt31 jan. 2025 - 9:50

"Innovaties hebben wel geleid tot een aanzienlijke reductie van ammoniakuitstoot en diervriendelijker veehouderij." Dat wordt ook niet ontkend. Maar 1: het is niet genoeg. Er moet nog meer gebeuren. Het is OOK zo dat de nodige innovaties NIET hebben geleid tot de reductie die beloofd werd met die innovatie. Terwijl er wél gerekend werd met die beloofde reductie.

"Het lijkt me getuigen van ongefundeerd wetenschappelijk pessimisme om de rol van technologie in het oplossen van problemen bij voorbaat uit te sluiten. " Dit getuigt van een beperkte blik op wat er gaande is. Van het ongefundeerd wegzetten van de wetenschap. En van het doen voorkomen dat alleen innovatie wel genoeg is.

Pagadder
Pagadder31 jan. 2025 - 17:13

VDbemt, daarvoor moet je wel naar de overheid kijken en niet naar die boer die er gebruik van maakt.

Zie Noord-Brabant met hun rigide d66 regeltjes, die de boeren verplichten om zulke investeringen te doen. En alleen investeringen die op de RAV- lijst staan.

Daar mag van mij dus ook wel de rekening naar toe van de schadevergoeding.

Ze ( vooral d66) hebben wel bereikt dat er rond de peel al veel veeboeren gestopt zijn, maar nu wordt daar volop akkerbouw en vollegrondsgroente geteeld.

Met alle gevolgen van dien dat t opp - en grondwater flink verslechterd.

Voortschrijdend inzicht van een blind paard!

vdbemt
vdbemt31 jan. 2025 - 18:47

@Pagadder. Daarvoor moet je naar de overheid kijken? Wat de overheid lang heeft magelaten, is dit probleem, en dus de boeren, serieus aan te pakken. Dat boeren de mond vol hebben van innovatie, dat ze het daarmee redden, maar het tegendeel bewijzen, daarvoor kun je alleen naar de boeren kijken. Daar heeft de overheid toch niets mee van doen?!

Pagadder
Pagadder31 jan. 2025 - 20:16

VDbemt, de overheid verplicht de boeren, de boeren hebben geen keuze.

LaBou
LaBou 31 jan. 2025 - 21:23

Dat moet wieowie aan zichzelf vragen. Hoe is het eigenlijk met de ouwe koeien? Want daar komt maar geen antwoord op. Wat overigens opvalt: heeft wieowie eigenlijk zelf wel een menig. Of doet hij net als al zijn (extreem)rechtse geestverwanten in de coalitie: veel en hard roepen zonder iets zinnigs uit brengen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2025 - 10:43

Welke "diervriendelijker veehouderij" ? Geef die beesten hun graasrechten terug.

vdbemt
vdbemt1 feb. 2025 - 18:44

@Pagadder. "de boeren hebben geen keuze. "

Ach. De zieligerds. Het zich niet houden aan de PAS-afspraken, was hun keuze. De mestfraude was hun keuze. De afschaffing van het melkquotum en de handelwijze rond de derogatie laat zien dat de 'sector' alleen maar gaat voor alsmaar groter en alsmaar meer. Boterbergen en overschotten aan melk volledig negerend. Hun keuze.

migrant
migrant
30 jan. 2025 - 19:30

De beste innovatie is, dat het vee-bestand met minstens een derde terug moet, zo niet de helft. Zodat het vee nog als dier wordt gezien en niet als industrieel produkt.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer1 feb. 2025 - 0:18

" het vee als dier zien", vandaag een column erover van carolina trujillo in nrc. Ze mist de stem van dat arme vee in de stallen, de wederhoor....

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2025 - 10:48

De Denen zijn zoals bekend ook grote vlees- en zuivelproducenten maar de overheid daar probeert een transitie naar een meer plantaardig dieet te bewerkstelligen. Dat er maar 6 miljoen Denen zijn is natuurlijk ook een voordeel dat NL niet heeft.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat
30 jan. 2025 - 18:54

Mooi artikel Geert maar ik mis je oplossing.

.

Je eindigt met: Ik hoop van harte dat premier Schoof en de VVD-, NSC-, en PVV-leden van de ministeriële commissie hun oren niet laten hangen naar de BBB-ministers en de leveranciers en financiers van de industriële veehouderij. In plaats van boeren én dieren nog verder het doodlopend spoor van verdere industrialisatie op te duwen, kunnen ze veel beter kiezen voor echt duurzame en dierwaardige veehouderij met veel minder dieren en gezonde, meersporige verdienmodellen voor de boeren die blijven.

.

Hoe dan?

.

De vraag naar melk/vlees wordt niet minder, eerder meer. Boeren uitkopen en de productie naar het buitenland verhuizen? Ik voorzie dan dat productie plaats gaat vinden in landen waar het dierenwelzijn op een lager niveau ligt dan NL, je hebt geen grip op de productie plus dat je onnodige transportbewegingen krijgt.

7 Reacties
LaBou
LaBou 31 jan. 2025 - 7:49

"Ik voorzie dan dat productie plaats gaat vinden in landen waar het dierenwelzijn op een lager niveau ligt dan NL, je hebt geen grip op de productie plus dat je onnodige transportbewegingen krijgt. "

.

En daar is die weer: de inmiddels overbekende onzinsmoes.

IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven31 jan. 2025 - 8:59

1. "De vraag" is niet de baas

2. "De vraag" kan veranderen als (werkelijke) kosten verrekend worden

3. Dreigen met 'maar in het buitenland is het erger 😭': jij bent Af.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 jan. 2025 - 9:31

@ikdoemaarwat: Het onderzoek gaat over stikstof. De stikstofuitstoot is hier erg geconcentreerd, daarom zijn er zo veel problemen. Om het stikstofprobleem op te lossen moet het inderdaad worden gespreid. Dat is ook een reden dat er in Duitsland en België minder problemen zijn: de intensieve veehouderij is minder geconcentreerd. Dan kan de natuur het beter 'aan'.

Dierenleed is een ander probleem. Ja, als dat zich naar elders verplaats, is dat een probleem. Maar je lost ook dierenleed op. In door stikstof overbelaste natuurgebieden leggen vogels kalkloze eieren en breken kuikentjes hun pootjes omdat er te weinig kalk in hun botjes zit. Dat is niet alleen een natuurlijke ramp, het is ook een ramp voor de diertjes op zich.

Dierenleed is op zich best een argument, maar het lijkt toch of je het nu selectief inzet om de intensieve veehouderij te behouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2025 - 12:23

Pas die smoes ook eens toe op kinderarbeid. Als wij het niet doen doen zullie het wel? Aan de vraag naar melk/vlees buiten NL hoeft NL niet te voldoen en de vraag zou hier eerder omlaag dan omhoog moeten.

migrant
migrant31 jan. 2025 - 13:46

@ikdoemaarwat,

Wat denk je hoeveel vee en vlees er wordt geexporteerd?Nederland grootste vleesexporteur van de EU

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2025 - 10:50

Nederland is ook een grote speler in het de wereld rondslepen van levend (slacht)vee. De onnodige transportbewegingen zijn juist een gevolg van de overproductie in Nederland.

vdbemt
vdbemt2 feb. 2025 - 10:41

Je doet niet alleen maar wat, je ROEPT ook maar wat.

"De vraag naar melk/vlees wordt niet minder, eerder meer"

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/09/05/rabobank-verwacht-dalende-consumptie-en-productie-van-vlees

Op 'Hoe dan' geef je zelf antwoord. Zelfs ALS de vraag naar melk/vlees niet minder wordt (wat dus niet waar is) , betekent dat niet dat je daar gehoor aan MOET geven.

En ja: boeren uitkopen, is een hartstikke goed idee.

De productie naar het buitenland laten verhuizen OOK. Want dat is waar de producten naartoe gaan (vervuiling door transport). Lokale productie is vele malen beter voor natuur en klimaat.

Dat dierenwelzijn ziet er in de praktijk in Nederland ook niet geweldig uit. Misschien houden de buitenlandse boeren zich beter aan de regels dan de Nederlandse boeren.

En nogmaals: productie in het buitenland levert MINDER onnodige transportbeweging. Rond de 70% wordt geëxporteerd.

Griepjes
Griepjes
30 jan. 2025 - 16:49

als je de ammonia uit de mest filtert kun je het gebruiken als brandstof of terugexporteren naar de landen waar de grond wordt uitgeput bij het produceren van ons veevoer.

2 Reacties
IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven31 jan. 2025 - 9:00

"ammonia uit de mest filteren" -- natuurlijk joh, wat gek dat ze dat nog nooit geprobeerd hebben (met €100 miljoenmiljard subsidie)

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2025 - 11:53

Nogal omslachtig.

Olav Meijer
Olav Meijer
30 jan. 2025 - 16:48

[Ze concluderen dan ook dat aan een vermindering van het aantal dieren en aan een zekere mate van extensivering van de veehouderij niet te ontkomen valt.]

Dat is wat natuurlijk elke leek al kan bevroeden. De mystieke innovatiekaart die de amateurpolitici van de BoerenBedrogBeweging steeds maar bleven trekken, is dan ook niets meer dan een joker van het slechtste soort.

-

De strijd voor een verantwoordelijke, duurzame, dier- en milieuvriendelijke veehouderij is dan ook actueler dan ooit.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2025 - 19:30

Iedere leek kan ook zien dat de innovaties waar de BBB zijn hoop op vestigt niet gericht zijn op de verbetering van dierenwelzijn.

Gajes
Gajes
30 jan. 2025 - 16:32

Het scenario gaat dan als volgend, de boer moet ook geld lenen voor een "innovatief" plafond of vloer of whatever. Uiteraard heeft de Amro de koffie al klaar staan. De Amro zal de boer dan stimuleren naar meer schaalvergroting als voorwaarde voor die lening.

Het boeit deze coalitie niet dat alles naar de tering gaat, gezondheid van mensen ( oplopende zorgkosten ), de natuur ( oplopende herstelkosten + filtering van drinkwater wordt kostbaarder ), het leed vd dieren, de stress bij de boer and last but not least, de uitspraak van de rechter ( die gewoon weggelachen wordt ).

Dus het wordt uitstel na uitstel en proberen de boeren nog wat verder uit te melken.

Het enige obstakel is Europa ( boete dmv inhouden van subsidies) én het enorme gat wat gaat vallen in staatskas inkomen als er geen goede hervorming komt van traditioneel naar biologisch.

Boeren gaan dan omvallen, en met de VVD in gedachte is het niet geheel ondenkbaar dat speculanten als gieren naar die percelen vliegen.

Aan de andere kant zijn we wel af van die vervuilers en alle herstelkosten wat deze verouderde industrie allemaal aan vernielingen geeft.

Juist nu we voor grote uitdagingen en hervormingen staan kiest dom Nederland voor het slechtste kabinet ever.

Dit gaat dramatisch worden, dat is eigenlijk de enige zekerheid.

1 Reactie
Gajes
Gajes30 jan. 2025 - 17:42

Ik bedoelde de Rabobank trouwens....

BNNVARA LogoWij zijn voor