Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hazelmuis overwintert in nestbal

  •    •  
25-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1626 keer bekeken
  •  
Hazelmuis

Hazelmuis

© Pim Lemmers

Uit onderzoek met gezenderde hazelmuizen blijkt dat deze in Nederland zeldzame soort overwintert in zelfgemaakte nestballetjes onder een boom. De hazelmuis komt op een paar hellingbossen in Zuid-Limburg voor. Geschat wordt dat er zo’n 500 van zijn. Het is van belang om te weten waar de muizen de winter doorbrengen, omdat het beheer van de hellingbossen waar ze leven meestal in de winter plaatsvindt.

Beheer

Het advies van het onderzoek, o.a. uitgevoerd door Pim Lemmers van Bureau Natuurbalans, is om dat beheer in het najaar uit te voeren, op het moment dat de hazelmuis nog actief is. “Dan kunnen ze nog wegvluchten, als ze in winterslaap zijn niet meer”, legt hij uit. Dat beheer vindt juist plaats om de hazelmuis op die plek te behouden: hij leeft van hazelnoten en vruchten van lage struiken, dus is het beheer erop gericht een bos niet te laten dichtgroeien.

Pim Lemmers

Pim Lemmers van Bureau Natuurbalans

© Henny Radstaak

Nestballetje

De hazelmuis maakt zijn nestballetjes van takjes, strootjes en bladeren. Daar kruipt hij dan in en sluit hem van binnen af met een soort propje. Iets wat tot nu toe nog helemaal niet bekend was en uit het zenderonderzoek naar voren is gekomen. Onder een boom is de favoriete plek, vermoedelijk omdat dit wat beschutting biedt en de bladeren die nog van de boom af vallen voor extra camouflage zorgen.

Overwinteringsbal van een hazelmuis

Overwinteringsbal van een hazelmuis

© henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.