Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Havenbedrijf Rotterdam wil eiland in Noordzee

  •  
28-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Windmolens

© bron: pixabay

Havenbedrijf Rotterdam ziet wel wat in de aanleg van kunstmatige eilanden in de Noordzee voor windenergie. Het bedrijf heeft zich daarom aangesloten bij het North Sea Wind Power Hub-consortium. Een kunstmatig eiland biedt extra mogelijkheden voor de opslag en vervoer van energie.

Landwinning

Naast Havenbedrijf Rotterdam hebben de Nederlandse en Duitse tak van netbeheerder TenneT, de Deense netbeheerder Energinet en gastransportbedrijf Gasunie zich al in het consortium verenigd. De toetreding van Havenbedrijf Rotterdam zorgt ervoor dat er nu ook een partij in het consortium zit die ervaring heeft met landwinning. Het havenbedrijf heeft deze ervaring opgedaan tijdens de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Kunstmatig eiland

Het consortium ziet in een of meerdere kunstmatige eilanden de oplossing om de stroom van windparken te bundelen en dan via grote kabels naar de Noordzeelanden Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken en Duitsland te voeren. Dat zou kosten besparen en de energiemarkten aan elkaar koppelen.
Bovendien kan op de eilanden stroom die op dat moment niet nodig is worden omgezet in waterstof. De waterstof kan vervolgens naar land worden vervoerd om daar in bijvoorbeeld waterstofvoertuigen en de industrie te worden gebruikt.
Het bedrijf heeft het niet over de gevolgen van kunstmatige eilanden voor de natuur.
Bron: ANP

Meer over:

rotterdam, noordzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.