Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hardnekkige immigrant

  •  
23-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
264px-HeracleumSphondylium2.jpg
Hij komt vrijwel overal voor en breidt zich razend snel uit. Een enkele berenklauwplant kan binnen een paar jaar grote streken van tuinen, bossen en waterkanten bezetten.
Oosters siergewas
Oorspronkelijk komt de berenklauw uit de Kaukasus en werd in de 19e eeuw als siergewas naar Europa geïmporteerd. Binnen korte tijd werd hij een populaire bijenplant bij imkers. Ook bosbeheerders zagen voordelen in de berenklauw omdat hij door zijn dichte groei schuilplekken voor het wild vormde.
Invasief
Van deze populariteit is echter niet veel overgebleven. Tegenwoordig geldt de berenklauw in heel Europa als een invasieve soort en wordt intensief bestreden. Door zijn snelle groei verdringt hij andere soorten en zijn wortels wroeten de grond om met erosies als gevolg.
Vurig
Daarnaast is berenklauw schadelijk voor de menselijke gezondheid. De hele plant zit namelijk vol stofjes die de huid gevoelig maken voor licht - de furanocumarinen. Als je de blaadjes ook maar lichtjes aanraakt en vervolgens in contact komt met zonlicht kun je last krijgen van irritaties of zelfs verbrandingen met blaren. Bij gevoelige mensen kunnen de furanocumarinen ook koorts en shock veroorzaken. Deze reacties kunnen ook enkele dagen na het contact met de plant nog optreden wanneer je je huid bloot stelt aan sterk licht. Aangezien furanocumarinen ook via de lucht kunnen verspreiden kan je ook ademnood krijgen wanneer je veel berenklauw in je tuin hebt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor