Hardere aanpak dierenactivisme
• 29-06-2007
• leestijd 1 minuten
Het kabinet gaat onderzoeken of het radicale dierenrechtenactivisten kan aanpakken met beperkende maatregelen, zoals een gebiedsverbod of een meldingsplicht. Ook wordt gekeken of de voorbereiding van openlijk geweld eenvoudiger strafbaar kan worden gesteld.
Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie donderdag toegezegd. De bewindslieden debatteerden met de Tweede Kamer over gewelddadig dierenrechtenactivisme. Aanleiding voor het debat waren intimiderende acties tegen bestuurders van Nederlandse bedrijven en een rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waarin staat dat Nederlandse activisten een coördinerende rol spelen bij radicaal optreden in Europa.
De voorbereiding van openlijke geweldpleging is momenteel alleen strafbaar als die agressie leidt tot zwaar lichamelijk letsel, of erger. De oppositiepartijen VVD en PVV vroegen om een verruiming van die regel. ,,Ik neem dat serieus en zal het onderzoeken'', zegde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) toe.
CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma bepleitte het gebruik van een gebiedsverbod, meldingsplicht en het verbod om bij bepaalde personen in de buurt te komen om extreem dierenrechtenactivisme in te dammen. ,,Ik vind dat volstrekt normaal. Er is hier sprake van een sluimerend terrorisme. Niet door grote aanslagen, maar door constante bedreiging en intimidatie.''
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) noemt het vooralsnog niet nodig om de Nederlandse terreurwetgeving te gebruiken tegen deze activisten, maar beloofde wel te kijken of de maatregelen waar het CDA om vraagt soelaas kunnen bieden.
Bron: ANP