Harde afspraken gaswinning Waddenzee
• 03-05-2013
• leestijd 2 minuten
De Waddenvereniging heeft met Minister Kamp van Economische Zaken en met de NAM harde afspraken gemaakt over onderzoek naar de langetermijneffecten van gaswinning op de Waddenzee. Als uit het onderzoek blijkt dat de bodem van de Waddenzee meer of sneller kan dalen dan tot nu toe werd aangenomen, kan dit gevolgen kan hebben voor de gaswinning door de NAM.
Bodemdaling
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gebruikt modellen om de bodemdaling onder de Waddenzee te voorspellen. Deze blijken de daadwerkelijke bodemdaling niet helemaal goed te voorspellen.
Na-ijleffect
Daarnaast heeft de Waddenvereniging twijfels of de modellen van de NAM wel voldoende rekening houden met het zogenaamde na-ijl effect. Dit is het effect dat de bodem nog daalt als de gaswinning al is stopgezet. De Waddenvereniging heeft daarom gevraagd om een onderzoek naar de modellen. Minister Kamp heeft nu toegezegd dat zo’n onderzoek er daadwerkelijk komt, en dat een commissie van Nederlandse en internationale, onafhankelijke experts dit onderzoek zal begeleiden.
Brief
Vorige maand kreeg de NAM toestemming om meer aardgas te gaan winnen onder en rond de Waddenzee. De Waddenvereniging vond de onderzoeksverplichting die in de verleende vergunning stond onvoldoende. Onder druk van de Waddenvereniging heeft de minister nu in een brief toegezegd dat het onafhankelijke onderzoek inderdaad plaats zal vinden.
Niet opportuun
Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek kunnen de vergunningsvoorschriften van de betreffende winningplannen worden aangepast. Met de resultaten van een onafhankelijk toetsing van de modellen kan de Waddenvereniging in 2015, als daar aanleiding voor is, vragen om de gaswinning stop te zetten of te vertragen. De Waddenvereniging vindt het op dit moment daarom niet opportuun om in beroep te gaan tegen de verleende vergunning.
Tegen
De Waddenvereniging is tegen aardgaswinning onder de Waddenzee, omdat dit grote risico’s met zich meebrengt voor de waddennatuur. Te snelle bodemdaling kan ervoor zorgen dat droogvallende wadplaten op termijn verdwijnen. Volgens de NAM en het ministerie van Economische Zaken, dat vergunningen verleent voor de gaswinning, kan gaswinning echter wel zonder gevaar voor de waddennatuur. Wel moet er dan voor gezorgd worden dat de wadbodem maar heel langzaam daalt, zodat de wadplaten door natuurlijke processen op hoogte kunnen blijven.
Bron:
waddenvereniging.nl