Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Handelsakkoord 'tragisch' voor boeren, natuur en klimaat

  •    •  
06-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
trust-3031679_1280

© Pixabay

"Dit is een tragische dag voor de Nederlandse en Europese boeren, voor de wereldwijde natuur en het klimaat." Zo reageert de coalitie Handel Anders! op het handelsakkoord dat de Europese Commissie donderdag heeft gesloten met de landen van Mercosur. De coalitie, die pleit voor een eerlijker en duurzamer handelsbeleid, bestaat uit onder meer vakbond FNV, onderzoeksorganisatie SOMO en de milieu- en mensenrechtenorganisaties Milieudefensie en Both ENDS.

Handelsdeal leidt tot oneerlijke concurrentie

"Deze handelsdeal, verzonnen in de vorige eeuw, verkiest opnieuw de winsten van enkele multinationals boven de belangen van boeren, werkende mensen, het Amazonewoud en een gezonde toekomst voor ons allemaal." Volgens de coalitie leidt de deal voor de kleinere boeren in Nederland en de rest van Europa tot oneerlijke concurrentie. Het is daarom "cruciaal" dat Nederland zich uitspreekt tegen de handelsdeal. Een motie van de Partij voor de Dieren die het kabinet oproept in Brussel te laten weten dat Nederland het verdrag hoe dan ook niet zal ondertekenen, kreeg onlangs een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Advertentie
Dit is reclame van STER

Handel Anders! vindt dat Nederland erop moet toezien dat de Europese Commissie "geen technische trucs gaat toepassen om nationale regeringen en parlementen te omzeilen". Wat de coalitie betreft zou de Nederlandse regering moeten eisen dat alle EU-regeringen en alle relevante parlementen op nationaal niveau de kans krijgen om over het handelsakkoord te stemmen.

Reactie Milieudefensie

Milieudefensie noemt het handelsverdrag dat de Europese Commissie heeft gesloten met Zuid-Amerikaanse landen "een nieuwe nederlaag voor mens en klimaat ten opzichte van grote voedselbedrijven". Met het verdrag verdwijnen importheffingen, waardoor de twee regio's makkelijker en goedkoper producten met elkaar kunnen verhandelen.

"Het wordt voor multinationals makkelijker om ontbossing te veroorzaken en land in te pikken, ten koste van de bewoners in onder andere het Amazonegebied. Tegelijkertijd creëert het verdrag een nog oneerlijkere positie voor Europese boeren, die het al zwaar te verduren hebben. Regeringspartijen hebben altijd de mond vol gehad over steun voor Nederlandse boeren. Nu zaak dat ze daad bij woord voegen en alles doen om verdrag tegen te gaan", aldus Donald Pols van Milieudefensie. Frankrijk heeft al toegezegd zich tegen het handelsakkoord te blijven verzetten.

Het verdrag is gesloten met de landen van Mercosur, een vrijhandelszone van Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Noa44evan!
Noa44evan!
29 sep. 2024 - 14:23
Wordt steeds erger,auto's staan op de stoep geparkeerd,moest omlopen,op openbare weg,politie auto claxoneren,reed voorbij en weg was die.Zie de auto bijna elke dag op de stoep staan. "Heel goed beleid dus"De wereld en de mensheid is de laatste 50jaar modern erg snel verslechterd
jurrendina
jurrendina
28 sep. 2024 - 7:25
“Vanaf 2028 hoopt het kabinet jaarlijks zo'n 59 miljoen op te halen via verkeersboetes”. HOOPT: dus niet om de verkeersveiligheid te bevorderen maar om veel geld binnen te halen! Als iedereen zich netjes aan de regels houdt wordt het doel dus niet bereikt.
goofert
goofert
27 sep. 2024 - 12:40
Afgezien van snelheidscontroles wordt er nauwelijks gehandhaafd en is de pakkans klein. Dus kwa boetes valt het allemaal wel mee. Richting aangeven bijvoorbeeld doen nog maar weinig mensen. Men is daar te lui voor of bang dat de lampjes dan sneller slijten. Ik sta vaak voor niets bij een rotonde te wachten, omdat auto's op de rotonde zonder richting aan te geven afslaan. Ik reed een keer bijna een halfuur achter iemand bijna dezelfde route door de stad. Er waren onderweg heel veel afslagen en rotondes, geen enkele keer werd er richting aangegeven door de bestuurder. Ik zou het wel weten: Auto inleveren en opnieuw afrijden.
1 Reactie
@qwerty@
@qwerty@27 sep. 2024 - 15:33
Vergeet niet de FIETSERS en die andere 2 wielers, zelden even een pootje uitsteken maar, als hierdoor een ongelukje gebeurt, dan hebben de tweewielers (heb het dus niet over motoren) nooit schuld.
sjoerd65
sjoerd65
27 sep. 2024 - 11:46
Heel veel mensen kunnen straks, na het krijgen van een boete, direct de schuldsanering in 😳 Goed bezig, (r) overheid 👍
1 Reactie
wvdenoude52@outlook.com
wvdenoude52@outlook.com27 sep. 2024 - 14:01
Gewoon aan de regels houden dan heb je daar geen problemen mee Voor de rest gewoon eigen schuld
dirtybootman
dirtybootman
27 sep. 2024 - 10:04
en dan heb je nog het onnodig links blijven rijden en verkeer hinderen door links te blijven "hangen" zonder in te halen.
2 Reacties
fietser_1
fietser_127 sep. 2024 - 10:15
Staat er toch, volgend jaar 280 euro
@qwerty@
@qwerty@27 sep. 2024 - 15:28
Wat is het verschil tussen "onnodig links blijven rijden" en "verkeer hinderen door links te blijven "hangen" zonder in te halen" Het blijft volgens mijn alleen "onnodig links blijven rijden" (knipoog)
tenormin
tenormin
26 sep. 2024 - 17:10
Ik snap dat het de Staatskas moet spekken alleen, dit zijn wel boetes die men zelf in de hand heeft. Voor de meeste Nederlanders is het moeilijk de regels te volgen, doet men dat niet: niet gaan schelden om te hoogte van de boetes.
4 Reacties
tenormin
tenormin26 sep. 2024 - 17:11
"de hoogte van". Jammer dat men geen typefout kan verbeteren.
@qwerty@
@qwerty@27 sep. 2024 - 15:26
Ja, verbeteren is bij KASSE niet meer van toepassing.
@qwerty@
@qwerty@27 sep. 2024 - 15:26
Ehhhhh ......KASSA......
marleenvanh
marleenvanh28 sep. 2024 - 11:23
De staatskas spekken zou ook kunnen door allerlei gratis zaken/toeslagen voor kinderen af te schaffen. Jij wou dat kind toch? Mag je er ook zelf voor betalen!!
BNNVARA LogoWij zijn voor