Vroege Vogels

Wespendieven, handel in dieren en planten, sterfte in Grevelingen, rivierkreeft, spinnen en overige radio-onderwerpen

  •  
16-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Wespendief

© foto: Jan Brinkgreve

In de uitzending van 18 augustus 2019 zitten onder andere de volgende onderwerpen.

Wat wil de wespendief?

Friese roofvogelonderzoekers proberen een van de meest geheimzinnige roofvogels van ons land beter in het vizier te krijgen. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat de wespendief 'zomernesten' maakt, alvast voor volgend jaar.

Handel in zeekomkommer en ivoor

In de Zwitserse stad Geneve begint dit weekend een grote internationale conferentie over de handel in beschermde soorten. Op de top wordt onder meer druk uitgeoefend op landen, die nog steeds illegaal handelen in ivoor en neushoornhoorn, zoals Taiwan.
Een ander belangrijk onderwerp is het aan banden leggen van de markt van zeekomkommers. Er wordt driftig gehandeld in deze dieren met name voor de consumptie. Terwijl ze zo’n belangrijke rol spelen bij het schoonhouden van koraalriffen. Inmiddels zijn de zeedieren op verschillende plekken flink bedreigd.
In Vroege Vogels een gesprek met Christiaan van der Hoeven, wildlife expert van het WNF en aanwezig op de top.

Bijten alle spinnen?

Dazen, adders, wespen, mieren, kwallen. Ze zijn allemaal al voorbij gekomen in onze serie ‘Stekers en bijters’. Spinnen mogen in dit rijtje ook niet ontbreken. Want die bijten ook. Maar doen ze dat allemaal? Spinnendeskundige Peter Koomen zou het antwoord op deze vraag moeten weten. Verslaggever Henny Radstaak bij hem te rade gegaan.

Massale sterfte in de Grevelingen

De bodem van de Grevelingen is inktzwart en ligt bezaaid met dode wormen, zeeanemonen, krabben en schelpdieren. Omdat er geen stroming is ontstaat er zuurstofgebrek en deze zomer is de situatie ernstiger dan ooit. Stichting Anemoon luidt de noodklok. Lees meer.
Slijkkokerworm - grevelingen

© Peter H van Bragt

Slijkkokerworm - Foto: Peter H van Bragt

Amerikaanse rivierkreeft is niet meer te stoppen

De Amerikaanse rivierkreeft rukt de laatste jaren enorm op in Nederland en richt veel schade aan. Nu is er een driejarig project gestart waarbij ecologen en vissers de handen ineen hebben geslagen. Wegvissen blijkt enige optie.
In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen, waarvan de rode Amerikaanse rivier de opvallendste is. 
De aanwezigheid van exotische rivierkreeften wordt vaak in verband gebracht met het verdwijnen van aquatische vegetatie. Rivierkreeften knippen waterplanten weg om ze te consumeren, graven holen en woelen de bodem om. Indirect zorgt het foerageergedrag van de rivierkreeft voor het opwoelen van sediment dat er algenbloei kan optreden. Hierdoor wordt de lichtdoorlatendheid van het water sterk verminderd en kunnen waterplanten nog minder goed groeien. Door het verdwijnen van de waterplanten verandert het ecosysteem. Soorten die op of van de waterplanten leven verdwijnen dan ook. Los daarvan veroorzaken ze door het graven voor instabiele oevers.
Het is voor het eerst dat de visserij nu betrokken wordt bij het tegengaan van deze enorme plaag, terwijl dit door velen als enige haalbare optie gezien wordt. Nederland komt namelijk helaas niet meer van de rivierkreeft af, maar visserij is mogelijk een effectieve manier om de populatiegroei te drukken en zo er voor te zorgen dat de rivierkreeft geen negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit & biodiversiteit. Uitgebreide kennis over de exotische rivierkreeften is hierbij belangrijk. Wageningen Universiteit heeft samen met de Good Fish Foundation (Viswijzer) en NetViswerk rivierkreeft.nl opgezet om deze kennis te vergroten.

Fenolijn

Forse koninginnenpages, jonge waterhoentjes, zware peren en vertrekkende ooievaars zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Naast een prachtige vakantiewaarneming van onze vaste vogeltrek-expert, Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 .

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.