Handel in zeekomkommer en ivoor
In de Zwitserse stad Geneve begint dit weekend een grote internationale conferentie over de handel in beschermde soorten. Op de top wordt onder meer druk uitgeoefend op landen, die nog steeds illegaal handelen in ivoor en neushoornhoorn, zoals Taiwan.
Een ander belangrijk onderwerp is het aan banden leggen van de markt van zeekomkommers. Er wordt driftig gehandeld in deze dieren met name voor de consumptie. Terwijl ze zo’n belangrijke rol spelen bij het schoonhouden van koraalriffen. Inmiddels zijn de zeedieren op verschillende plekken flink bedreigd.
In Vroege Vogels een gesprek met Christiaan van der Hoeven, wildlife expert van het WNF en aanwezig op de top.
Bijten alle spinnen?
Dazen, adders, wespen, mieren, kwallen. Ze zijn allemaal al voorbij gekomen in onze serie ‘Stekers en bijters’. Spinnen mogen in dit rijtje ook niet ontbreken. Want die bijten ook. Maar doen ze dat allemaal? Spinnendeskundige Peter Koomen zou het antwoord op deze vraag moeten weten. Verslaggever Henny Radstaak bij hem te rade gegaan.
Massale sterfte in de Grevelingen
De bodem van de Grevelingen is inktzwart en ligt bezaaid met dode wormen, zeeanemonen, krabben en schelpdieren. Omdat er geen stroming is ontstaat er zuurstofgebrek en deze zomer is de situatie ernstiger dan ooit. Stichting Anemoon luidt de noodklok.
Lees meer.© Peter H van Bragt
Slijkkokerworm - Foto: Peter H van Bragt
Amerikaanse rivierkreeft is niet meer te stoppen
De Amerikaanse rivierkreeft rukt de laatste jaren enorm op in Nederland en richt veel schade aan. Nu is er een driejarig project gestart waarbij ecologen en vissers de handen ineen hebben geslagen. Wegvissen blijkt enige optie.
In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen, waarvan de rode Amerikaanse rivier de opvallendste is.
De aanwezigheid van exotische rivierkreeften wordt vaak in verband gebracht met het verdwijnen van aquatische vegetatie. Rivierkreeften knippen waterplanten weg om ze te consumeren, graven holen en woelen de bodem om. Indirect zorgt het foerageergedrag van de rivierkreeft voor het opwoelen van sediment dat er algenbloei kan optreden. Hierdoor wordt de lichtdoorlatendheid van het water sterk verminderd en kunnen waterplanten nog minder goed groeien. Door het verdwijnen van de waterplanten verandert het ecosysteem. Soorten die op of van de waterplanten leven verdwijnen dan ook. Los daarvan veroorzaken ze door het graven voor instabiele oevers.
Het is voor het eerst dat de visserij nu betrokken wordt bij het tegengaan van deze enorme plaag, terwijl dit door velen als enige haalbare optie gezien wordt. Nederland komt namelijk helaas niet meer van de rivierkreeft af, maar visserij is mogelijk een effectieve manier om de populatiegroei te drukken en zo er voor te zorgen dat de rivierkreeft geen negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit & biodiversiteit. Uitgebreide kennis over de exotische rivierkreeften is hierbij belangrijk. Wageningen Universiteit heeft samen met de Good Fish Foundation (Viswijzer) en NetViswerk rivierkreeft.nl opgezet om deze kennis te vergroten.
Fenolijn
Forse koninginnenpages, jonge waterhoentjes, zware peren en vertrekkende ooievaars zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Naast een prachtige vakantiewaarneming van onze vaste vogeltrek-expert, Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op
035-6711338
.