Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haas verdedigt jong tegen kraaien | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
09-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5417 keer bekeken
  •  

Deze haas is erg dapper. De kraaien komen op de jonge haas af, maar de oudere haas verdedigt het juveniel door op de kraaien af te rennen. De video is gemaakt door Ruben Drost.

Hazen zitten graag in graanvelden en op braakliggende terreinen. In deze video bevinden de hazen zich in een grasveld. Hazen zijn gebaat bij een grote variatie in gewassen en habitat; dat zorgt niet alleen voor een groot voedselaanbod, maar ook voor plekjes om te schuilen. In de winter maken ze gebruik van het bos als schuilplaats.

Leger

Hazen zijn vooral ’s avonds en ‘s nachts actief. In de lente en zomer worden ze ook in de schemering en overdag actiever. Gedurende de dag rusten ze meestal uit in hun leger.

Legers zijn ondiepe uithollingen in de grond. Dat is niet hetzelfde als hollen, die konijnen bijvoorbeeld maken. De legers worden uitgegraven in bosranden of windkeringen, in hoog gras of een geploegde akker, of onder heggen. Vaak zijn ze tien tot twintig centimeter diep en vijfentwintig centimeter lang. Hazen liggen met hun achterlijf in het diepste deel.

Snelle renners

Konijnen zijn goede sprinters, maar hazen doen het juist goed over lange afstanden. De haas kan tot 65 km/uur rennen. Ook handig: om gevaar te ontsnappen kan een haas zich ineens 90 graden omdraaien en de andere kant op rennen. Ook in deze video is te zien hoe de haas haar snelheid gebruikt om de jongen te beschermen.

Jongen

De bronsttijd van hazen begint normaal gesproken rond februari, maar soms ook al wat eerder. Het gaat door tot september. Een haas heeft doorgaans vier nesten tussen januari en oktober, in totaal gemiddeld elf jongen per jaar. De jonge haasjes in deze video komen dus uit een vroeg, eerste nest.

Pasgeboren haasjes zijn volledig behaard en hebben hun ogen al open. Al na een paar dagen verlaten ze hun geboorteplek om de wereld te verkennen. Maar bij zonsondergang komen ze weer terug om te zogen bij de moeder. De haasjes zogen totdat ze ongeveer een maand oud zijn.

De sterfte onder jonge hazen is hoog. Van de jongen van één moerhaas blijven er vaak maar twee tot vier in leven. Dat de haasjes hun moeder al zo snel verlaten om overdag door het veld te struinen, is een vorm van risicospreiding. Mocht een roofdier langskomen, zal die niet zo gauw alle haasjes vinden. Daarom adviseert Dierenbescherming om jonge haasjes die ogenschijnlijk alleen in het veld liggen, met rust te laten. De moederhaas is in de buurt!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor