Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haarlem maakt muziek op zonne-energie

  •  
23-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnecellen.jpg
Op de Philharmonie, het vroegere Concertgebouw in Haarlem leveren 242 zonnepanelen voortaan ruim 10% van het jaarlijkse energieverbruik bij deze culturele instelling. “Ons besluit tot duurzaamheid in bedrijfsvoering is meer dan kostendekkend;  het levert ons geld op!” vertelt Maria Hansen, zakelijk directeur van de Philharmonie trots.
Zij is vol lof over hoe simpel het aanvragen van de Stimuleringsbijdrage Duurzame Energie bij het ministerie van Economische Zaken was. “Ik zag al pakken papier voor me om in te vullen, maar in dit geval waren het hooguit vijf A4-tjes, die we vorig jaar bij EZ indienden. Onontbeerlijk voor ons bij deze subsidieaanvraag was de hulp van de afdeling Milieu van de gemeente Haarlem.”
Nu een jaar na indiening heeft de wethouder van Milieu deze maand dit grootste zonne-energiesysteem in Haarlem in werking gesteld. De zonnepanelen liggen op het schuine dak van het oude gedeelte en staan schuin opgesteld op het dak van de nieuwbouw van de Philharmonie. “Nee” verzekert Hansen, “ze schenden het historische aanblik van de Haarlemse binnenstad niet. Als je door de omliggende steegjes loopt,  zie ze niet.”
Jaarlijkse besparing 20.000 euro
“Weet je, dat het gemiddelde aantal zonuren in Haarlem hoger ligt dan elders in Nederland?” vraagt de zakelijke directeur lachend. “Onze verwachtingen zijn dan ook dat de Philharmonie jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur aan duurzame elektriciteit voor eigen verbruik produceert. Dat is ruim 10% van ons energieverbruik.” Hansen rekent voor dat de besparingen jaarlijks ruim 20.000 euro bedragen. 
“De eerste tien jaar waarin we onze investeringen aflossen,  schatten we de besparingen jaarlijks op 6.000 tot 10.000 euro. Daarna – en deze zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee – besparen we het volle pond. Als ik op de display in onze entreehal zie hoeveel energie we de eerste maand - een natte herfstmaand-  al hebben geproduceerd en hoeveel minder CO2 we hebben uitgestoten, dan heb ik goede hoop! Maar we doen meer. Tijdens de recente verbouwing van de Philharmonie zijn er al lichtsensoren aangebracht in ruimtes die we niet steeds gebruiken. Ook brengen we meer LED-verlichting aan en gaat ’s avonds na de voorstelling het licht uit. Alleen die ene kroonluchter in de entree, die blijft op een laag pitje branden.”
Halvering CO2-uitstoot
In de zomer en op tijden dat het gebouw niet gebruikt wordt, bouwt de Philharmonie een surplus aan energie op dat via een terugloopmeter aan haar energieleverancier wordt verkocht. Dit soort gebouwen in de culturele sector zijn energievreters. Hansen noemt het convenant dat dertien culturele instellingen in Rotterdam hebben gesloten met als doel hun exploitatie te verduurzamen en hun CO2-uitstoot per 2025 te halveren, een inspirerend voorbeeld. “De culturele sector moet samenwerken, zeker op duurzaamheid. Samen sta je sterk, kan je duurzame toepassingen ontwikkelen en innovatieve producten scherp inkopen.”  
Désirée Crommelin
www.het-interview.nl  
Bron: Duurzaamnieuws

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor