Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaien hebben wadden nodig, maar de Waddenzee mijden ze

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
waddenzee

© Waddenzee, foto: SylviavdSteen

Waddengebieden zijn niet alleen belangrijk voor vogels, maar ook voor haaien en roggen, concluderen Groningse onderzoekers, al geldt dat niet meer voor de Waddenzee. Visserij is daar debet aan, schrijft Trouw.

Haaien en roggen komen nauwelijks nog voor in de Waddenzee en dat is geen goed teken. Waddengebieden zijn voor haaien en roggen veel belangrijker dan eerder gedacht, concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee in een studie die deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Fish and Fisheries.

Dynamiek van de wadden

Bij eb strijken vogels neer op droogvallende wadplaten, terwijl bij vloed haaien en roggen hun toevlucht en voedsel zoeken tussen de ondergelopen zandbanken. De dynamiek van de wadden staat garant voor ecologische rijkdom. Naast vogels en zeehonden vinden ook kleinere soorten kraakbeenvissen er voedsel en veiligheid. "Het is een relatief veilige plek om te eten", vertelt onderzoeker Guido Leurs op Twitter. Zelfs hamerhaai en stierhaai - geen kleine jongens in de oceaan - zoeken in hun jonge jaren beschutting in het ondiepe water.

"Dit patroon waarin dieren met eb en vloed hun voedsel vinden in waddengebieden is waarschijnlijk met elkaar verbonden", zegt Leurs. De haaien, roggen en kustvogels hebben elkaar nodig in de voedselketen, denken de onderzoekers. Bovendien verbetert de biodiversiteit als haaien en roggen in het water voorkomen. Roggen kunnen bijvoorbeeld kuilen graven in het zand, op zoek naar voedsel. Tijdens eb kunnen andere soorten die kuilen weer gebruiken.

Overbevissing

Ondertussen wordt meer dan de helft van de haaien en roggen die gebruikmaken van waddengebieden bedreigd. Dat komt met name door overbevissing. De onderzoekers pleiten voor het behoud van waddengebieden wereldwijd. Hun bevindingen hebben de onderzoekers deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Fish and Fisheries.

Bron: ANP/Trouw

Meer over:

waddenzee, haaien
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.