Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaien eindelijk op EU agenda

  •  
25-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blauwe_haai.jpg
Haaien en roggen komen in alle wereldzeeën voor en bezoeken ook de Waddenzee vanuit de Noordzee. Maar zij worden ook wereldwijd bedreigd door overbevissing en habitatverlies. In 1999 heeft de FAO een Internationaal Actieplan voor haaien aangenomen binnen het kader van Verantwoord Vissen (Code of Conduct for Responsible Fisheries). Nu, bijna 10 jaar later is de EU bezig met het opzetten van een eigen actieplan. De Waddenvereniging is lid van Seas At Risk en heeft een bijdrage geleverd aan de inspraakronde voor NGO’s die 15 februari is gesloten.
Haaien en roggen hebben een sleutelpositie in het mariene ecosysteem als top predator. Zij leven in kustgebieden, in diep water en in de open oceaan. Sommige soorten, zoals de blauwe haai, migreren over de hele Noord-Atlantische oceaan op zoek naar voedsel en beschutte plekken om zich voort te planten. De reuzenhaai (zie foto) zwemt honderden kilometers op zoek naar plankton. De trage voortplanting en het grote formaat van de meeste soorten maakt hen extra kwetsbaar. Meer dan 30% van alle soorten in de Europese zeeën staat op een lijst van bedreigde diersoorten volgens internationale criteria van de IUCN
Roggen en haaien in de Waddenzee
Roggen en haaien verblijven tegenwoordig niet permanent in de Waddenzee, maar vroeger was er een gezonde populatie stekelroggen in de Nederlandse kustwateren en de Waddenzee. Door overbevissing op de Noordzee en door verlies aan geschikte en beschutte plekken om de eikapsels af te zetten is dit niet meer zo. Roggen zijn heel aaibaar, zoals blijkt uit de aantrekkingskracht van deze dieren in aquaria. Maar ook haaien zijn heel bijzonder en lang niet zo gevaarlijk als wordt verondersteld. Wereldwijd komen er meer mensen om door een dodelijke bijensteek dan door een haaienaanval.
Doelstellingen actieplan
Hoofdoelstellingen van het EU-brede Actieplan voor haaien en roggen zijn:
het verbeteren van de kennis over de soorten en hun rol in het ecosysteem en van de kennis over de visserij op deze dieren;
  • het waarborgen van een duurzame visserij en een goede regulering van de bijvangsten;
  • het waarborgen van een samenhangende aanpak in visserijbeleid tussen de EU en andere landen.
  • Het is de hoop van alle natuurbeschermers dat met het Actieplan voldoende maatregelen genomen kunnen worden om haaien en roggen te beschermen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor