Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Guppen op de stoep bij minister Verburg

  •  
28-08-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
de-greenpeace-guppy-s-voeren-a.jpg
Greenpeace gaat verder met haar campagne voor de bescherming van de Noordzee. Gisteren verschenen actievoerders met onze grote Guppen op de stoep van minister Verburg. Immers, de Nederlandse overheid heeft nog geen enkel beschermd gebied op open zee aangewezen.
Deze beschermnde gebieden hadden er volgens Europese afspraken al in 1995 moeten zijn. Ondertussen gaat de verwoesting van de Noordzee door destructieve visserijmethoden en overbevissing dus gewoon door. Minister Verburg reageert niet met duidelijke toezeggingen, maar heeft Greenpeace gisteren uitgenodigd om verder te praten.
Actie in Duitsland trekt veel aandacht
Ook elders in Europa vraagt Greenpeace regeringen de Europese Natura 2000 wetten nu eindelijk uit te voeren en gebieden op zee volledig te beschermen tegen verdere aantasting. In het Sylt Buitenrif in de Duitse Noordzee is Greenpeace bezig een gebied dat beschermd moet worden symbolisch met stenen af te bakenen. Het gaat hier om een gebied dat weliswaar al door de Duitse overheid is aangewezen als natuurgebied, maar waar gewoon gevist kan worden. Met het neerleggen van de stenen maakt Greenpeace de overheid duidelijk dat zij nu echt de bescherming ter hand moet nemen. Bij Greenpeace staat de veiligheid van mensen voorop; vandaar ook  dat locaties van de stenen publiek zijn gemaakt. Dit gebied is belangrijk als leefgebied voor bruinvissen en verschillende platvissen. De oplossing van Greenpeace voor verdwijnende visstanden en herstel van het zeemilieu is tenminste 40 procent van de oceanen beschermen tegen schadelijke activiteiten. Buiten deze gebieden moet de zee duurzaam worden beheerd. Dus geen zand- of grindwinning en geen schadelijke visserijmethodes, zoals het met zware kettingen over een kwetsbare zeebodem trekken om vissen in de netten te jagen. Het instellen van zeereservaten zorgt voor een duurzame toekomst voor vis én visserij.?
De positie van Greenpeace
Een levendige en goed functionerende democratie heeft een stevig maatschappelijk middenveld nodig. Greenpeace neemt, met haar 580.000 donateurs in Nederland, op dat middenveld een duidelijke en onafhankelijke positie in. We nemen geen geld aan van de overheid of het bedrijfsleven, en ook in de politiek stellen we ons onafhankelijk op. Zo bleek voor de verkiezingen uit de Greenpeace-klimaatbarometer dat de ChristenUnie de beste milieuparagraaf in haar verkiezingsprogramma had staan. Maar we kijken ook reikhalzend uit naar het milieumanifest dat de VVD later vandaag presenteert, en zijn benieuwd of de liberalen de titel 'groen-rechts' gaan verdienen. Greenpeace vervult, met al haar activiteiten en haar onafhankelijke positie, een belangrijke rol in het democratische bestel. Immers, waar blijft een democratie zonder debat, en waar blijft een debat zonder aanjagers?
Greenpeace boekt resultaat met haar werkwijze
Bij het grote publiek is Greenpeace vooral bekend van de acties met bootjes als actiepartij, maar we doen veel meer dan actievoeren alleen. We laten wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de gevolgen van milieuvervuiling voor mens en dier. Ook werken we actief aan oplossingen. Dat dit effectief  is blijkt uit de resultaten. Enkele jaren geleden bijvoorbeeld verbood de EU, na zeven jaar actievoeren door Greenpeace, het gebruik van bepaalde giftige weekmakers in kinderspeelgoed en kinderverzorgingsproducten. Nog maar enkele maanden geleden zorgde Greenpeace ervoor dat multinational Unilever gaat stoppen met het afnemen van 'foute' palmolie (dat wil zeggen: palmolie afkomstig van plantages waarvoor regenwouden in Indonesië zijn gekapt). Unilever probeert nu, samen met ons, andere bedrijven over te halen tot een moratorium op de kap van deze regenwouden voor palmolie! En misschien is het nu moeilijk voor te stellen dat het ooit wél mocht, maar in 1993 was het Greenpeace dat ervoor zorgde dat er een verbod kwam op het dumpen van vaten met radioactief afval op zee. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft ten onrechte een vergunning verleend aan energiebedrijf NUON voor de lozing van afvalwater. Dat heeft de Raad van State besloten na het aanhangig maken van de zaak door Greenpeace. NUON had de vergunning nodig voor een nieuw te bouwen centrale in de Eemshaven.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor