Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Guernica de la Ecologia, hoe de wereld haar kleuren verloor

  •    •  
23-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4340 keer bekeken
  •  
Guernica de la Ecologia

© Claudy Jongstra

Het kunstwerk 'Guernica de la Ecologia' is een boodschap in wol van kunstenaar Claudy Jongstra. Het heeft dezelfde afmetingen en ook hier ontbreken de kleuren zoals bij de 'Guernica' van Pablo Picasso. Waar het schilderij van Picasso een aanklacht is tegen het bombardement van de stad Guernica door de Duitse Luftwaffe in 1937, is het wandkleed van Claudy Jongstra een manifest voor biodiversiteit. Het roept op tot herwaardering van de relatie tussen mens en natuur. 

Kleuren van planten

De verf die Claudy Jongstra gebruikt voor haar wol komt van planten, zoals de wede. Een plant die een prachtige indigo blauwe kleur geeft. Maar Jongstra ziet steeds meer van dit soort verfplanten die in het wild groeien verdwijnen. En ook de oude ambachten die met de verfplanten samenhingen zijn verdwenen. In de vijftiende eeuw was Nederland het belangrijkste productiegebied van de Meekrap (voor een rode kleur), met veel aanplant in Zeeland. 

Claudy Jongstra, wolkunstenaar

© Merlijn Schneiders

Rondreis

Het werk zal net als Picasso’s Guernica over de wereld gaat reizen. Met als doel om overal de discussie over het verlies van biodiversiteit te voeren. De Guernica de la Ecología is van 23 april tot en met 17 september te zien bij museum Kranenburgh in Bergen (NH).  En op 1 juli zal het werk te zien zijn in Den Haag bij de opening van het nieuwe voorzitterschap van Spanje van de EU. 

wol roze

© Merlijn Schneiders

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.