Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grutto's en hun jongen

  •  
27-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het gaat niet goed met de grutto. Men schat dat tussen 1990 en 2000 het aantal grutto's met de helft is afgenomen. In Kedichem heeft een aantal grutto's met succes gepaard en wij bezoeken de kersverse jongen...
De grutto is bijzonder gehecht aan Nederland: negentig procent van Noord-West Europese populatie broedt in Nederland. De grutto is 36–44 cm groot en heeft een spanwijdte van ongeveer 62–70 cm. Zijn levensduur bedraagt 10-15 jaar, met uitschieters tot wel 29 jaar. De grutto eet wormen, insecten en larven van insecten zoals larven van langpootmuggen (emelten).
Later maaien
Wat de grutto onder meer helpt: later maaien (zodat ze kuikens zich kunnen verschuilen), een gevarieerder grasland (zodat er meer insecten op af komen die de grutto-jongen eten). Diverse boeren in heel Nederland helpen mee om het broedseizoen van de grutto zo aangenaam mogelijk te maken.
Gruttofiel
Astrid Kant zet zich al zo’n twintig jaar in voor het behoud van de grutto. Ze telt de vogels, helpt mee met ringen, fotografeert ze en onlangs schreef ze een boek. Alles in haar vrije tijd – ze is fulltime mondhygiëniste -  want ze vindt het een prachtig dier. Ze is, zoals ze het zelf zegt: gruttofiel. "Beschermen blijft nodig, het is en blijft een prachtig dier en Hollands trots.''
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor