Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grotere windmolens verstoren landschap

  •  
07-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
windmolenpark_energie.jpg
De overheid wil de Nederlandse energievoorziening ‘vergroenen’ door de hoeveelheid windenergie te verdubbelen. De invloed van extra windmolens op het Nederlandse landschap zou daarbij zo beperkt mogelijk moeten zijn. Maar de nieuwste generatie windturbines valt ruim boven de normaal in het landschap voorkomende hoogten, wat de landschapsbeleving verstoort.
Het aantal windturbines is sinds 1986 sterk gestegen van bijna nul tot meer dan 1800. De nieuwste generatie windturbines is veel hoger dan de eerste generatie. Het voordeel daarvan is dat ze niet meer dicht bij zee geplaatst hoeven worden. De hoeveelheid wind is in hogere luchtlagen voldoende om windmolens ook in het binnenland rendabel te maken. Ook hebben de nieuwe, hoge windmolens een veel groter vermogen dan eerdere types. Groot nadeel van de hoge windmolens is echter dat je ze tot op grote afstand kunt zien.
De meeste objecten in ons landschap zijn niet veel hoger dan ongeveer 25 meter. Alleen flats, hoogspanningsmasten en fabrieksschoorstenen zijn hoger. De windturbines die op dit moment in Nederland geplaatst worden, hebben een masthoogte van 70 meter met een rotordiameter van 90 meter, en leveren een vermogen van 2,5 Watt. De nieuwste generatie windturbines valt ruim boven de 'normaal' voorkomende hoogten in het landschap. Op dit moment zijn er al windturbines op de markt met een ashoogte van 120 meter en een rotordiameter van 124 meter. Omgevingswetenschappers stellen dat windturbines die 100 meter of hoger zijn 'schaalverwarring' veroorzaken. Omdat de waarnemer de afstand en de hoogte niet goed in kan schatten, leveren opstellingen van windturbines snel een een chaotisch beeld op.
Het ministerie van VROM denkt er momenteel over windturbines te concentreren in windmolenparken met daaromheen open landschap. Naast effecten op het landschap zijn er echter ook effecten op vogels te verwachten. Vogelsterfte kan oplopen door aanvaringen met windmolens, of vogels moeten omvliegen, omdat ze een windmolenpark als barrière zien. Omdat er nog veel onduidelijk is over de precieze effecten is het de bedoeling dat de effecten op vogels van het windmolenpark Eemshaven, Emmapolder intensief gemonitord worden. Aangezien het windmolenpark nog in aanbouw is, kan het nog wel even duren voordat er gegevens over zijn.
Bron: Boomblad

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor