Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Grote hoeveelheden regenwoud weg in 2030’_28_04_2015

  •  
28-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
orangsuperscheeli.jpg

© Foto: superscheeli (Creative Commons)

Ontbossing dreigt in 2030 te zorgen voor een verlies van 75% van het tropische regenwoud op Borneo en 25% van het bosgebied in de Amazone. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF), ‘Living Forests Report: Saving forests at risk’.
Meeste ontbossing in maar 11 gebieden
Maar liefst 80% van de toekomstige ontbossing zal plaatsvinden in elf gebieden. Naast het Amazonegebied en Borneo zijn dat het Congobekken, Oost-Afrika, de Mekongregio in Zuidoost-Azië, het Atlantisch Woud en Gran Chaco in Zuid-Amerika, Chocó-Darién in Centraal- en Zuid-Amerika, de Cerrado in Brazilië, het oosten van Australië, Nieuw-Guinea en Sumatra. Als deze gebieden hebben unieke flora en fauna die steeds verder in het nauw wordt gedreven.
Het tij keren
Het WNF pleit dan ook voor actie voordat deze cijfers realiteit worden. Het is geen gelopen race, want uit eerdere rapporten bleek al dat ontbossing voor 2020 te stoppen is. Rod Taylor van het WNF-bossenprogramma: “Om dit doel te halen moet de focus liggen op de elf gebieden waar de komende jaren de meeste ontbossing wordt verwacht. In deze regio’s moet duurzaam, lange termijn, gebruik van het land voorop staan in plaats van snelle korte termijn winsten met desastreuze gevolgen.”
Oplossingen genoeg
Om de duurzaamheid in die elf focusgebieden te stimuleren moet er, zoals nu in Indonesië gebeurt, een tijdelijke stop komen op nieuwe kapvergunningen. Ook is het WNF een voorstander van het REDD+-mechanisme. Bosrijke landen krijgen vanuit dit programma geld om hun bossen te laten staan. Ook kunnen investeerders, producenten, verkopers en consumenten een signaal afgeven door ‘ontbossingsproducten’ te weren.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.