De grote zilverreiger (
Casmerodius albus
) is een witte vogel uit de familie der reigers. Van oorsprong komt deze vogel voor in het mediterrane gebied, voornamelijk in Italië, de Balkan en Turkije. Door het beschikbaar komen van geschikte leefgebieden heeft deze hagelwitte reiger zijn verspreiding inmiddels uitgebreid tot in Nederland. De Oostvaardersplassen vormen het belangrijkste bolwerk in Nederland. Dit gebied is de springplank vanwaar andere gebieden inmiddels gekoloniseerd worden.
Uiterlijke kenmerken
De
Casmerodius albus
is een grote, slanke, smetteloos witte reiger, met lange dunne nek en lange veren aan bovenborst en onderhals. In tegenstelling tot de bekende blauwe reiger heeft de grote zilverreiger geen verlengde kopveren. De poten en tenen zijn zwart; de snavel is gedurende grootste deel van het jaar geel, maar in broedtijd zwart met gele basis.
Voedsel
Het voedingspatroon varieert per seizoen. In natte perioden staan voornamelijk vis, amfibieën en waterinsecten op het menu. In droge perioden 'jaagt' de grote zilverreiger vooral op kleine zoogdieren en insecten. In ondiep water wordt de prooi gegrepen na langzaam besluipen met horizontaal gehouden lichaam, of door bewegingloos met stijve nek voorover geleund te staan, wachtend tot prooi binnen grijpafstand komt.
Trend en aantal
Het eerste Nederlandse broedgeval van de grote zilverreiger is uit 1978. Na een moeizame periode, waarin afwisselend wel en niet gebroed werd, nam de grote zilverreiger een vlucht vanaf 1991. Met name het geleidelijk verhogen van het waterpeil bleek een belangrijke factor voor succes.
Foerageer- en broedbiotoop
De grote zilverreiger is vooral te vinden rond rietmoerassen, oeverzones van meren en plassen, bossen langs rivieren (ooibossen) en aan kusten bij de mondingen van rivieren. Om te nestelen heeft de grote zilverreiger een flinke hoeveelheid overjarig riet nodig, maar geregeld worden ook wilgen gebruikt om het nest in te bouwen. Jaarlijks worden broedsels gemeld in de Oostvaardersplassen. Ook daarbuiten is de zilverreiger te zien zoals in de Eemnesserpolder, in de Gelderse poort en in de Biesbosch.