Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote wolbij aan het werk | Zelf Geschoten

  •  
26-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  

Deze grote wolbij is druk in de weer met het verzamelen van nestmateriaal door een kogeldistel te "scheren". Monique Wisse Nijssen, die de video opstuurt, heeft een tip voor een bijvriendelijke tuin:

"Door het aanplanten van onder andere wollige andoorn, betonie, stinkende ballote, hartgespan, vingerhoedskruid, en bloeiende vetplanten als huislook en rolklaver kunnen we de bijen voorzien van noodzakelijk voedsel"
Monique Wisse Nijssen

De grote wolbij is dol op planten met harige stengels of bladeren. Het vrouwtje knaagt deze haren van de planten af. Terwijl ze met haar kaken de haren afknipt, houdt ze tussen haar poten een haarbolletje geklemd. Dat neemt ze uiteindelijk mee naar haar nest, om er nestcellen mee te bouwen. De wollige nesten worden gemaakt in allerlei holten in dood hout en in muurspleten. De grote wolbij komt in Nederland meer voor in stedelijk gebied dan in de 'echte' natuur.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.