Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote waterstoftechniekfabriek in de maak in Rotterdam

  •  
28-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
rotterdam

© Pixabay

De haven van Rotterdam krijgt de eerste industriële fabriek voor groenewaterstofapparatuur in Nederland. De Nederlandse start-up Battolyser Systems heeft daar vergevorderde plannen voor, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. De fabriek moet in de tweede helft van 2024 operationeel worden. De realisatie, inclusief  kantoor en laboratorium, kost 100 miljoen euro.

Grote productie

De fabriek is straks goed voor de productie van 1 gigawatt aan zogeheten elektrolysers voor de productie van waterstof per jaar, als de plannen doorgaan. De Battolyser fabriek wordt ontwikkeld in het M4H gebied, een industrieel gebied in het hart van Rotterdam. Wanneer het volledig operationeel is zijn er zo’n zevenhonderd directe werknemers nodig en creëert het nog eens vier keer zo veel indirecte banen bij toeleveranciers, aldus Battolyser.

Waterstofhub

De haven van Rotterdam wil volgens havenbaas Allard Castelein de waterstofhub van Europa zijn. "Nieuwe duurzame industrieën dragen bij aan de transitie die in Rotterdam plaatsvindt. We hebben bedrijven als Battolyser Systems nodig en zijn ervan overtuigd dat de haven de ideale plek is voor hun eerste grote fabriek", zegt hij.

Volgens de initiatiefnemers kan de technologie bij lage stroomprijzen waterstof uit zon en wind produceren. Bij hoge prijzen kan elektriciteit worden geleverd aan het net. De technologie is uitgevonden door professor Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TU Delft.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.