Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote vervuilers krijgen opnieuw miljoenensubsidie

  •  
08-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2_39.jpg
Veel Nederlandse bedrijven verdienen miljoenen euro’s aan de verkoop van CO2-emissierechten zonder dat ze iets hoeven te doen aan hun CO2-uitstoot. Staalproducent Tata Steel spant de kroon met een subsidiebedrag van € 44 miljoen. Dit blijkt uit een analyse van Natuur & Milieu van de onlangs gepubliceerde cijfers van het emissiehandelsjaar 2010.
Binnen het Europese CO2-emissiehandelsysteem (ETS) hebben de industrie en energiebedrijven emissierechten nodig om CO2 uit te mogen stoten. Ook in 2010 kregen veel bedrijven van de Nederlandse overheid weer veel meer CO2-emissierechten toebedeeld dan dat ze werkelijk verbruiken. Deze bedrijven verdienen veel geld aan de verkoop van hun overschot aan emissierechten. Tata Steel is de grootste profiteur met een overschot aan emissierechten ter waarde van ongeveer € 44 miljoen. De papierfabriek van Twiller B.V. is een goede tweede. Deze fabriek werd gesloten in 2008, maar is opgekocht door Morgan Stanley. Sinds 2007 vindt  hier geen productie meer plaats, maar ieder jaar wordt voor miljoenen euro’s aan emissierechten op de rekening van de eigenaar gezet. 
Het ETS kan en moet veel ambitieuzer, vindt Natuur & Milieu, want bedrijven krijgen binnen het ETS momenteel nauwelijks een prikkel om hun CO2-uitstoot te verminderen.  Het aantal beschikbare emissierechten moet fors minder en de rechten moeten in Europees verband worden geveild. Daarmee wordt voldaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Het huidige gratis weggeven van emissierechten die een marktwaarde  hebben, betekent in principe een enorme inkomstenderving voor de overheid. Met de opbrengsten van de veiling kan de overheid investeren in een schonere economie en duurzame energie.
Daarnaast kunnen mensen en bedrijven een steentje bijdragen door hun CO2-uitstoot te compenseren via CO2Markt. ‘Op deze manier haal je emissierechten uit het ETS die de NEA (Nederlandse Emissieautoriteit) vervolgens vernietigt,’ legt Ron Wit van Natuur & Milieu uit.  ‘Deze emissierechten kunnen dan niet meer worden gebruikt door de bedrijven die onder het ETS vallen. Per vernietigd emissierecht wordt gegarandeerd één ton CO2 minder uitgestoten.’ Met de aankoop en het laten vernietigen van rechten, stimuleert de koper groene investeringen bij de industrie.
Voor de top 10 van bedrijven met het grootste overschot aan emissierechten en een uitgebreide toelichting: zie www.co2markt.eu of www.natuurenmilieu.nl

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor