Grote stap in uitvoering “Urgenda-vonnis” door kabinet
• 24-04-2020
• leestijd 3 minuten
Urgenda Klimaatzaak
© Chantal Bekker GraphicAlert
Het kabinet heeft het extra ‘Urgenda pakket’ bekend gemaakt: het pakket aan maatregelen waarmee de regering dit jaar minstens 15 megaton (Mton) zou moeten besparen om voorgoed minimaal 25% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Het pakket wat vandaag in de brief naar de Tweede Kamer staat, levert volgens het kabinet 8 Mton reductie op. Samen met de reeds eerder getroffen extra maatregelen zou dat bij daadwerkelijke en tijdige uitvoering structureel tot 11 Mton kunnen leiden. Als alles lukt, dan is er nog 4 Mton te gaan.
Veelbelovende maatregelen
Maar liefst 30 van de 54 maatregelen uit het “54puntenplan” dat Urgenda met 800 organisaties als oplossing aan bood aan het kabinet, lijken uiteindelijk geheel of gedeeltelijk uitgevoerd te gaan worden. Daarmee kiest het kabinet niet alleen voor de goedkoopste optie (kolencentrales geheel of deels sluiten), maar ook voor maatregelen die zorgen voor draagvlak, een lagere energierekening, schonere lucht en meer biodiversiteit. Urgenda is blij dat in het extra pakket van vandaag ook middelen zitten die ook in deze coronacrisis kunnen helpen om meer werk te genereren voor het MKB en zelfstandigen. Het extra pakket bevat ook maatregelen die zorgen voor een lagere energierekening, vooral ook voor huurders en mensen met minder draagkracht, die daardoor blijvend lagere energiekosten kunnen krijgen.
Kolencentrales: maximaal op ongeveer 25% van de capaciteit of dicht. De Hemwegcentrale werd al per 1 januari gesloten (dat scheelde netto 1 Mton). De drie nieuwe kolencentrales die in 2015 en 2016 open gingen mogen nog maar op maximaal ongeveer 25% van hun capaciteit draaien.
Industrie en transportsector: De overheid trekt daarnaast geld uit voor enkele grote besparingen in de industrie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de methaanreductie bij Chemelot, het aanpakken van het affakkelen van methaangas door de kolen en gasindustrie. En de binnenvaart moet deels op biobased brandstoffen gaan varen.
Groene energie en energiebesparing: 2 miljard extra voor de volgende SDE+ ronde waardoor vele daken zullen worden vol gelegd met zonnepanelen. In combinatie met de verlenging van de salderingsregeling levert dit flink meer duurzame energie op. Daarnaast zij er veel maatregelen gekozen die energie besparen.
Groene maatregelen: bijvoorbeeld uitbreiding van bos en duurzamer bosbeheer, led-verlichting in kassen, krimp van de varkenssector en binnen het stikstofpakket nog eens 300 miljoen per jaar voor het helpen stoppen van andere veehouders.
Hulp voor burgers: maatregelen waarmee energierekening van burgers omlaag gaat. Van radiatorfolie tot ledlampen en stand-bykillers.
Verder gaat de overheid beter controleren en handhaven op de wet energiebesparing, meer plastic recyclen , is er geld uitgetrokken voor duurzamer asfalt, gaat men daken van overheidsgebouwen vol leggen met zonnepanelen, scholen stimuleren om te verduurzamen , energie coöperaties beter ondersteunen, rijden we geen 130 meer maar 100 overdag en wordt duurzamer rijden gestimuleerd.
Urgenda laat weten heel positief gestemd dat te zijn nu onze overheid de rechtsstaat in ere wil houden en ondanks de coronacrisis, door heeft gewerkt aan een “Urgenda-pakket”. Dit geeft hoop dat ook de laatste stap nog gezet gaat worden naar 25% minder uitstoot komend jaar en vervolgens op naar 49% of meer reductie in 2030.
Bron: Urgenda