Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote opknapbeurt voor Nederlandse duinen

  •  
01-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149438.jpg
Het zand moet weer stuiven langs de Nederlandse kust. En planten en dieren, die nu uit de duingebieden dreigen te verdwijnen, moeten weer een eigen, vaste plek krijgen. Staatsbosbeheer zal acht duingebieden van Terschelling tot het Zeeuwse Walcheren de komende vijf jaar onder handen nemen om de ,,oer-Hollandse'' duinnatuur te herstellen.
De duinen hebben op veel plekken de afgelopen jaren ,,veel schade'' opgelopen. Vooral verdroging, vermesting en het gebrek aan ruimte voor natuurlijke invloeden van zee en wind zijn de boosdoeners, verklaarde woordvoerster A. Helvoort van Staatsbosbeheer dinsdag.
De schade zorgt in de praktijk voor een achteruitgang van de soortenrijkdom: verschillende planten en dieren verdwijnen en 'gewone soorten' gaan overheersen en overwoekeren. Met name in de jaren tachtig en negentig zijn de duinen hierdoor drastisch 'vergrast'.
Staatsbosbeheer wil op verschillende manieren de aloude duinnatuur terugbrengen. Op sommige plekken zal dat via plaggen gebeuren, terwijl elders juist nieuwe openingen weer voor meer wind en zeeinvloeden moeten zorgen. ,,Er zijn ook stukken die begraasd gaan worden'', aldus Helvoort.
Het konijn is de natuurlijke begrazer van de duinen, maar de besmettelijke Chinese ziekte VHS heeft deze populatie de afgelopen jaren gemarginaliseerd. Staatsbosbeheer kan vogens de woordvoerster geen konijnen uitzetten maar wel de dieren met rust laten in de hoop dat de populatie de ziekte overwint. De natuurbeheerder wil zelf schapen inzetten om de duinen te begrazen.
Het herstel en bescherming van de duinnatuur is belangrijk, vindt Staatsbosbeheer. Meer dan de helft van alle Nederlandse planten komt bijvoorbeeld in de duinen voor. Ook zijn de duingebieden internationaal gezien bijzonder omdat ze maar op een paar andere plekken ter wereld bestaan.
De komende vijf jaar wil Staatsbosbeheer acht duingebieden met een gezamelijk oppervlak van 4700 hectare aanpakken: Terschelling, Vlieland, Texel, Noordwijk, Coepelduynen, Wassenaar, Kop van Schouwen en Walcheren. In totaal kost het duinherstelproject 5 miljoen euro. Europa draagt 2 miljoen euro bij in het kader van het zogeheten LIFE-project.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor