Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote natuurbrand in De Peel in Limburg

  •  
31-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
bosbrand_11.jpg

In het natuurgebied De Peel in Limburg woedt op dit moment een grote natuurbrand. De gemeente Horst aan de Maas heeft een noodverordening afgekondigd voor het gebied waar de hulpdiensten met man en macht proberen de brand te bestrijden. Mensen wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, en weg te blijven uit het gebied.

Snelle verspreiding

De eerste melding kwam vanochtend rond 06.30 uur binnen van een vogelwacht, die rook en vuur zag. Toen beperkte de brand zich nog tot één hectare, maar de brandhaard heeft zich inmiddels verspreid over een oppervlakte van 20 hectare.

Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel steekt tegenbranden aan om het vuur tot staan te brengen. Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer ook bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zodanig nat te maken, dat het vuur er stopt.

Deurnese Peel na brand_HR

De Deurnese Peel een paar dagen na de grote natuurbrand in april 2020: zwartgeblakerde pollen pijpenstrootje, met daarop alweer nieuwe groene scheuten.

© Henny Radstaak

Blusheli 

De blusheli is een Cougar transporthelikopter van de luchtmacht, die is uitgerust met een zogenoemde bambi bucket. Het toestel haalt water uit een zandwingebied bij het Brabantse Liessel en dropt dat op het vuur. De brandweer heeft ook assistentie gevraagd van twee Chinook helikopters van defensie.

Peelbrand

In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied wekenlang de zogeheten Peelbrand. Maar liefst 800 hectare natuur is toen in vlammen opgegaan, wat een grote impact had op het hoogveengebied. Vroege Vogels besprak na de Peelbrand wat de gevolgen zijn van zo'n grote brand voor de natuur.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.