Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote muggenorchis, grote zorgen

18 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cc5053b237688d3f909964fd8bbcfe60.jpg

© Fotograaf: veenfeiko

Het gaat slechter met de muggenorchis dan gedacht. Dat is de voorlopige conclusie van een onderzoek dat in 2015 is gestart door WEO en Science4Nature. 
In Nederland is weinig tot niks bekend over de genetische structuur van de muggenorchis. Met het onderzoek proberen de onderzoekers te achterhalen welke soort, ondersoort of variëteit waar voorkomt en of de populaties verschillen. Voor een antwoord zijn alle inheemse populaties van de grote muggenorchis bezocht. Voor het DNA-onderzoek is bladmateriaal verzameld en zijn verschillende kenmerken gemeten om inzicht te krijgen in de levensvatbaarheid.
Uitsterven
Verschillende populaties blijken nu uitgestorven of uitstervend. Alleen op Vlieland, Schiermonnikoog en in Zuid-Limburg werden individuenrijke populaties aangetroffen. In het Lauwersmeergebied werden dit jaar voor het eerst 3 planten aangetroffen. De bestaande populaties zijn kwetsbaar voor catastrofes of onbedoelde ‘foutjes’.
Populaties
Met het uitsterven van de schraallandpopulaties in Midden en Oost-Nederland is al een belangrijk deel van de genetische diversiteit binnen de soort verloren. Nu blijkt dat er van de duinpopulaties bar weinig over is verdwijnt er mogelijk nog meer diversiteit. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijkste is om te weten welke muggenorchissen we hadden en nog steeds hebben. Dat is de beste uitgangssituatie voor het herstel van de populatie.
Tekst: Mark Meijrink, WEO, Sheila Luijten, Science4Nature en Gerard Oostermeijer, IBED/Science4Nature
Bron: Natuurbericht.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar